

Zupa gulaszowa węgierska
2017-03-04 11:00:40

Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie.
Ingredients
- kg wieprzowiny (w sumie dowolna część)
- 2-3 cebule
- smalec (2-3 łyżki)
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki papryki słodkiej w proszku
- pomidory w puszce
- 3 czerwone papryki
- bulion warzywny (około 1.5 litra)
- liść laurowy
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- majeranek
- pasta paprykowa węgierska ostra
- sól, pieprz
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
- Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę.
- Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut
- Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy
- Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie)
- Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie.
- 20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki i majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
- Gotowe 🙂
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny https://zjadlbym.pl/