Wypiekacz do chleba – jak wybrać najlepszy model?

Nowoczesny wypiekacz do chleba to niewielkie urządzenie, które pozwala bez wysiłku przyrządzić pyszne pieczywo jak z piekarni. Najlepsze modele mają nawet kilkanaście funkcji i oprócz wypieku chleba umożliwiają także przygotowanie innego rodzaju ciasta np. na makaron, czy na pizzę. Dobry wypiekacz może więc nie tylko zapewnić nam pyszne, chrupiące pieczywo na co dzień, ale także być nieocenionym pomocnikiem w kuchni. Poniżej podpowiadamy, jaki model wybrać, by urządzenie spełniało wszystkie nasze oczekiwania.

Wypiekacz do chleba – co to za urządzenie?

Wypiekacz do chleba to urządzenie elektryczne z kategorii małego AGD, dzięki któremu w prosty sposób można przygotować domowe pieczywo. Sprzęt jest niewielkich rozmiarów i składa się z obudowy, formy do wypiekania, mieszadła, pokrywy oraz panelu sterowania z wyświetlaczem LCD. Poszczególne modele wyposażone są zazwyczaj także w inne akcesoria np. specjalne naczynia na zakwas, czy dozowniki składników.

Maszyna jest tak skonstruowana, by można było w niej przygotować chleb w sposób zautomatyzowany od początku do końca, czyli począwszy od zagniecenia ciasta, przez jego wyrastanie i na jego upieczeniu skończywszy. W praktyce więc zadaniem użytkownika jest jedynie umieszczenie w urządzeniu składników oraz uruchomienie odpowiedniego programu. Zadanie ułatwia dołączona do wypiekacza instrukcja, w której zazwyczaj znaleźć można gotowe przepisy na różnego rodzaju wypieki z dokładną listą potrzebnych składników.

Na rynku dostępny jest bardzo duży wybór wypiekaczy do chleba, dlatego warto wiedzieć, czym się różnią poszczególne modele, by wybrać jak najlepszy.

Na co zwrócić uwagę, wybierając wypiekacz do chleba?

Na pierwszy rzut oka dostępne w sklepach wypiekacze do chleba niewiele się od siebie różnią poza kolorem i kształtem obudowy. Wszystkie też działają dokładnie w taki sposób, jak opisaliśmy to w poprzednim akapicie. Jednak w dobrych sklepach z RTV i AGD do wyboru jest nawet 30 modeli tego urządzenia – najtańsze można kupić już za niecałe 300 zł, natomiast najdroższe kosztują nawet 2000 zł. Tak naprawdę różnią się one wieloma parametrami. Poniżej wymieniamy te najważniejsze, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.

Moc urządzenia

Większość popularnych wypiekaczy do pieczywa ma moc minimum 600W i jest to rzeczywiście optymalna wartość dla urządzeń do domowego użytku. Osoby, które chcą wykorzystywać sprzęt często i do wyrobu także innego rodzaju ciasta, mogą zdecydować się na model o nieco większej mocy np. 850W lub nawet 1600 W. Dzięki temu maszyna lepiej poradzi sobie z wyrabianiem ciasta, dłuższą pracą (np. wypiekiem kilku bochenków pod rząd) i utrzymywaniem stabilnej temperatury.

Liczba mieszadeł i pojemność

Wypiekacz do chleba ma zazwyczaj jedno lub dwa mieszadła, czyli elementy, które wyręczają nas w procesie zagniatania ciasta. Każdy, kto kiedykolwiek robił to ręcznie, wie doskonale, ile wymaga to siły i pracy. Nietrudno się więc domyślić, że urządzenie wyposażone w dwa mieszadła mają zwykle większą pojemność (do 1500 g) i przydają się do wyrabiania większych bochenków. Modele przystosowane do wypiekania standardowych bochenków do 500-750 g zazwyczaj mają jedno mieszadło i jest ono w zupełności wystarczające.

Zakres funkcji przy wypieku chleba

Główną funkcją wypiekacza jest wypiek pieczywa. Pod tym względem poszczególne modele różnią się zakresem funkcji – do najciekawszych z nich należą m.in.:

  • opcja wyboru wielkości bochenka np. od 750, 1000 i 1500 g lub M, L i XL,
  • możliwość wyboru koloru skórki (a więc stopnia wypieczenia chleba),
  • możliwość wypieku różnego rodzaju chlebów np.: tradycyjnego, pełnoziarnistego, francuskiego, razowego, orkiszowego, bezglutenowego, słodkiego, na zakwasie, na drożdżach itp.,
  • formy do pieczenia bułek.
    Warto wiedzieć, że niektóre modele umożliwiają przyrządzenie najróżniejszych bułek np. chałek, bagietek, czy bułek typu ciabatta, a nawet płaskich chlebków pita.

Liczba programów i inne funkcje

Już nawet najtańsze i najprostsze wypiekacze do chleba oferują znacznie więcej możliwości niż tylko wypiek pieczywa. Większość modeli wyposażona jest w średnio 15 programów, z czego znaczna część dotyczy rodzajów chlebów. Pozostałe funkcje umożliwiają przygotowanie np.:

  • ciasta na makaron,
  • ciasta na pizzę,
  • dżemu (łącznie z gotowaniem),
  • owsianki,
  • jogurtu.
    Podczas wyboru wypiekacza warto także zwrócić uwagę, czy urządzenie jest wyposażone w tak praktyczne funkcje jak: timer z możliwością opóźnienia startu pieczenia, funkcja ochrony na wypadek przerwy w zasilaniu (cały cykl przygotowania pieczywa trwa około 3 godzin, więc w tym czasie może zdarzyć się np. awaria prądu), czy automatyczny dozownik dodatków (np. bakalii i ziaren),

H3: Sposób obsługi, jakość wykonania

Obsługa wypiekacza do chleba jest prosta, ponieważ urządzenie ma intuicyjny panel sterowania z wyświetlaczem. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy do sprzętu dołączona jest instrukcja z dokładnym opisem poszczególnych programów i z recepturami na różne rodzaje ciasta i wypieków. Ostatnim i równie ważnym kryterium wyboru modelu powinna być jakość wykonania urządzenia. Oprócz solidnej i odpornej na uszkodzenia obudowy ważne jest, by wewnętrzna misa i hak do mieszania ciasta były pokryte powłoka nieprzywierającą. Poszczególne elementy powinny się także wygodnie wyjmować i być łatwe do czyszczenia.

Ranking wypiekaczy do chleba :

1. RAVEN EWC001

Bardzo dobry sprzęt do robienia chleba, w instrukcji różne przepisy. Można ustawić wieczorem godzinę, na którą chlebek ma być gotowy rano.

2. Kenwood BM250

Urządzenie do pieczenia chleba f-my Kenwood model BM-250, spełnia wszelkie oczekiwania w ramach rozsądnej ceny. Mankamentem jest jakość instrukcji obsługi.

3. Sencor SBR 1031WH

Lekki produkt, dobrze wypiekajacy, klarowna instrukcja. Całkiem sporo przepisów i inspiracji.

4. Unold Extra 68511

Świetna maszyna, możliwość pieczenia dwóch chlebów a także jednego bardzo dużego.