
Danie to jest jednym z najprostszych i najszybszych pomysłowna obiad. Istnieje w milionach odmian i wariacji – w zasadzie jestesmy ograniczeni jedynie swoją pomysłowością. Możemy je zrobić z wołowiną, kurczakiem, krewetkami, tofu, wieprzowiną, rybą. Cokolwiek nam przyjdzie do głowy. A nawet bez dodatku białkowego. Zmienia się jedynie czas smażenia. Ja podam wersję którą jadłem ostatnio ale bez dokładnych proporcji i czasu przygotowywania – jedynie ogólny zaryz.
Co potrzebujemy?
- wołowinę, kurczaka, tofu, wieprzowinę, rybę – na co mamy ochotę
- warzywa – ja użyłem mieszanki chińskiej kupionej w supermarkecie plus dodatkowo fasolka mrożona żółta, zielona oraz groszku i marchewki – też z mrożonek
- sos sojowy lub teryaki
- jakiś sos – ja użyłem sirrachy i słodko ostrego tao tao
- makaron chow mein – ale nada się również ryżowy lub tagiatelle
- ostra papryczka – nie jest konieczne, ale lubię
- przyprawy do smaku – jakie lubimy
Jak przygotowujemy?
- Mięso najpierw marynujemy około poł godziny. Ja użyłem mieszanki sosu sojowego, siracchy i sosu teryiaki. Ale wystarczy sam sos sojowey. Nie za dużo.
- Warzywa miałem mrożone więc rozmrażam i daje chwilę aby odciekły z wody.
- Gdy wszystko jest gotowe – rozgrzewam olej lub oliwę na patelni i wrzucam mięso. Smażymy szybko na wysokim ogniu tak aby pory się zamknęły. Dodaję równiez pokruszoną lub pokrojoną drobno papryczkę ostrą (w zalezności czy mamy suszoną czy świeżą).
- Następnie dodaję warzywa – potrzebują dosłownie 4-5 minut .
- W międzyczasie przygotowuję makaron chow mein (kupiony w supermarkecie). Potrzebuje 4-5 minut aby się ugotować al dente. Uważać zeby nie rozgotowac.
- Do warzyw i mięsa dodaję kilka łyżek sosu słodko ostego oraz łyzkę sosu sirachcha (to można pominąc jeśłi nie lubicie na ostro).
- Po kilku minutach gdy sos zacznie się karmelizować dodaje makaron, mieszam wszystko, czekam 1-2 minuty i gotowe.
- Podajemy.