
Dzień Pieroga – dla wszystkich, którzy bezkarnie chcą objadać się tym cudownym daniem, podajemy kilka nietypowych przepisów.

Oczywiście poza fenomenalnym farszem, trzeba też przygotować doskonałe ciasto.
Najprostszy z prostych przepisów na ciasto to woda, sól, mąka.
Jak zrobić ciasto?
To proste, mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać. Zagniatać energicznie i tak długo, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na cztery części, z których jedną rozwałkować, a pozostałe położyć pod ściereczką kuchenną. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółeczka i napełnić je farszem. Do gotującej się wody z solą, włożyć napełnione farszem pierogi i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ciekawe farsze
Pierogi, choć najbardziej popularne w krajach Europy Wschodniej, Chinach i Japonii oraz we Włoszech, w różnych egzotycznych opcjach pojawiają się na stołach całego świata.
Oto kilka mniej znanych pierogowych nadzień, którymi można uczcić dzisiejsze święto!1. Pierogi po kanadyjsku
Składniki:
stłuczone, ugotowane ziemniaki
chudy żółty ser
cebula
sól, pieprz
2. Pierogi wiosenne – twaróg, pomidory i melisa.
Składniki:
pomidory krojone bez skórki (z puszki lub sparzone świeże)
surowa czerwona cebula
ser biały, twaróg
posiekane liście melisy
3. Pielmieni – ukraińska robota
Składniki:
mięso mielone wieprzowe
mięso mielone wołowe
2 cebule
zimna przegotowana woda
sól, pieprz
4. Pierogi z Zatoki Meksykańskiej
Składniki:
mięso mielone (może być wieprzowe)
starty żółty ser
czerwona fasola
cebula
papryka czerwona i papryczka chili
kukurydza z puszki
oliwa z oliwek
koncentrat pomidorowy
czosnek, sól, pieprz
A jeśli przejadło Wam się tradycyjne ciasto… proponujemy coś odrobinę trudniejszego…
5. Włoski sznyt – calzone z salami i pieczarkami
Przepis znajdziecie tu