Świętuj Dzień Pieroga! – 5 prostych przepisów

Dzień Pieroga – dla wszystkich, którzy bezkarnie chcą objadać się tym cudownym daniem, podajemy kilka nietypowych przepisów.

Oczywiście poza fenomenalnym farszem, trzeba też przygotować doskonałe ciasto.
Najprostszy z prostych przepisów na ciasto to woda, sól, mąka.
Jak zrobić ciasto?
To proste, mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać. Zagniatać energicznie i tak długo, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na cztery części, z których jedną rozwałkować, a pozostałe położyć pod ściereczką kuchenną. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółeczka i napełnić je farszem. Do gotującej się wody z solą, włożyć napełnione farszem pierogi i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Ciekawe farsze

Pierogi, choć najbardziej popularne w krajach Europy Wschodniej, Chinach i Japonii oraz we Włoszech, w różnych egzotycznych opcjach pojawiają się na stołach całego świata.

Oto kilka mniej znanych pierogowych nadzień, którymi można uczcić dzisiejsze święto!1. Pierogi po kanadyjsku
Składniki:

  • stłuczone, ugotowane ziemniaki
  • chudy żółty ser
  • cebula
  • sól, pieprz

2. Pierogi wiosenne – twaróg, pomidory i melisa.
Składniki:

  • pomidory krojone bez skórki (z puszki lub sparzone świeże)
  • surowa czerwona cebula
  • ser biały, twaróg
  • posiekane liście melisy

3. Pielmieni – ukraińska robota
Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe
  • mięso mielone wołowe
  • 2 cebule
  • zimna przegotowana woda
  • sól, pieprz

4. Pierogi z Zatoki Meksykańskiej
Składniki:

  • mięso mielone (może być wieprzowe)
  • starty żółty ser
  • czerwona fasola
  • cebula
  • papryka czerwona i papryczka chili
  • kukurydza z puszki
  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek, sól, pieprz

A jeśli przejadło Wam się tradycyjne ciasto… proponujemy coś odrobinę trudniejszego…

5. Włoski sznyt – calzone z salami i pieczarkami

Przepis znajdziecie tu