Rodzaje miodów

Pół kilograma miodu rocznie – tyle zjada statystyczny Polak. Dużo? Wcale nie nasi zachodni sąsiedzi zjadają rocznie kilka razy więcej. A miód przecież poza cukrami prostymi zawiera niezliczone ilości aminokwasów, witamin i mikroelementów. Nie należy go zatem z diety wykluczać.

Miód wytwarzany jest najczęściej przez pszczoły miodne poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych. Byśmy mogli smakować ten słodki produkt, pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie następnie samoczynnie miód ulega dojrzewaniu. Co istotne niektóre gatunki miodu mogą zawierać składniki leczące pewne schorzenia z uwagi na zawarte w nich substancje farmakologiczne, warto się więc zastanowić jaki miód wybieramy.

Jak je dzielić?

Możemy się spotkać z kilkoma podziałami miodów, jednak dwa są szczególnie trafne. Pierwszy to podział na miody:
– nektarowe (kwiatowe),
– spadziowe,
– mieszane.
Drugi podział to ten, który przytacza Polski Związek Pszczelarzy, a dzieli on miody na:
– jasne,
– ciemne,
– spadziowe.

Miody jasne

W zasadzie oba podziały można blisko zestawić bowiem miody nektarowe mają zazwyczaj jasną barwę, tylko nieliczne są ciemnożółte lub brązowe. Polski Związek Pszczelarzy do miodów jasnych zalicza miody: akacjowy, rzepakowy, lipowy, koniczynowy i malinowy. Najjaśniejszy jest białawy miód akacjowy, zaś najciemniejszy złocistoczerwony miód malinowy o lekko kwaskowatym smaku. Ten ostatni ma zapach malin i doskonale pomaga w walce z miażdżyca i niedokrwistością. Jednak wszystkie miody jasne mają jakieś właściwości prozdrowotne:

  • akacjowy – pomaga w zaburzeniach układu trawiennego,
  • rzepakowy – posiada właściwości detoksykujące,
  • lipowy – działa przeciwgorączkowo, wykrztuślnie i uspakajająco,
  • koniczynowy – uspokaja i wspomaga leczenie anemii.

Miody ciemne

Do kategorii miodów ciemnych Polski Związek Pszczelarski zalicza:

  • miód wielokwiatowy – może mieć kolor od żółtego do ciemnobrązowego, a zbierany jest z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Stosowany bywa przeciw anemii i w przypadku występowania uporczywych alergii,
  • miód gryczany – ma kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego. W jego zapachu wyraźnie wyczuwalny jest zapach gryki, który bywa lekko piekący. Miód gryczany zawiera duże pokłady magnezu i witamin. Choć większość z nas kojarzy go wyłącznie z miodem pitnym, bywa stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy oraz osłabieniu pamięci,
  • miód wrzosowy – w stanie płynnym miód ten ma kolor brunatny, a po skrystalizowaniu bywa pomarańczowy. Jego cechą charakterystyczną jest ostry, gorzkawy smak. Wykorzystywany bywa do leczenia zapalenia dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapalenia jelit.
Czytaj również  Karnawałowe słodkości

Miody spadziowe

Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Wsprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej.