Gulasz wołowy. Podawany najlepiej z kasza gryczaną. Klasyka polskiej kuchni, smaczny i prosty do zrobienia. Jedni wolą gęstszy, inni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę.
Ingredients
pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach)
2 cebule
1-2 papryki
2 marchewki
trochę mąki
mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy to np kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek,
liśc laurowy
koncentrat pomidorowy (niekonieczny)
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu i wrzucamy do garnka
Mięso kroimy w kostkę (jesli nie jest pokrojone), opruszamy mąką i smażymy na oleju tak aby zarumieniło się. Wrzucamy do garnka
Paprykę kroimy w paski, marchewkę w talarki lub pół talarki i dorzucamy do garnka
Podlewamy szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu aż wołowina będzię miękka
Gdy mięso będzie już miekkie (godzina - półtorej), doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem i ew dodajemy łyżkę-dwie koncentratu (ale nie jest to konieczne).
Jesli w trakcie duszenia odparowało za dużo płynu można go podlać delikatnie wodą. Tak aby uzyskać oczekiwaną konsystencję.
Notes
Ja podaję z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smacznego.