Pinot Noir – coś o winie

Pinot Noir jest jedną z trudniejszych do uprawy odmian winorośli. Pochodzi z Burgundii, zaś jego historia nierozerwalnie łączy się z historią tego regionu.

 chiyacat photoxpress.com

Winogrona tej odmiany są jednymi z najstarszych, były one w Burgundii uprawiane jeszcze za czasów rzymskich, zaś pierwsze oficjalne wzmianki o nazwie i uprawie wina z tego szczepu pochodzą z II połowy XV wieku. Na późniejszą popularność tej odmiany wina wpłynął kościół, bowiem właśnie z odmiany Pinot Noir wytwarzano wino mszalne, uprawy kościelne w Burgundii w VI wieku były duże ponieważ wiele winnic przynależało w tym regionie do kościołów. Podobno beczki z tutejszym Pinot Noir wysyłane były do samego Papieża.

Szczep z charakterem

Poza Burgundią Pinot Noir uprawiane jest w innych regionach Francji, przy czym najważniejszy jest dla Szampanii, gdzie wykorzystuje się go do produkcji szampana. Ponadto uprawy tego szczepu popularne są też w Austrii, we Włoszech, Grecji, Bułgarii, Algierii, Szwajcarii, USA, Nowej Zelandii, Południowej Afryce i Meksyku.

W Burgundii istnieją niemal idealne warunki do uprawy tego kapryśnego szczepu, są tu dobrze usytuowane i dobrze przepuszczalne ziemie, gdzie winorośl dojrzewa na nasłonecznionych, lekko pochyłych stokach.

Pinot Noir jest odmianą dość szczególną, między innymi dlatego, z jego ciemnych owoców można zrobić również wino białe lub różowe, ale to nie jedyna cecha charakterystyczna tej odmiany. Jej sadzonki znane są z niestabilności genetycznej, co znaczy, że mogą z nich wyrastać owoce o innej specyfice niż roślina rodzicielska, Pinot Noir ma około 1000 genetycznie zmutowanych klonów, których owoce różnią się wielkością, kształtem i zawartością cukru. Uprawa tej odmiany jest dość trudna, ponieważ owoce są szczególnie wrażliwe na choroby, lubią chłodny klimat, ale nie znoszą przymrozków i nie mogą być zbierane za wcześnie, ponieważ szybko tracą aromat na skutek wyschnięcia. Także sam proces fermentacji tego wina bywa trudny, skórki winogron tej odmiany są cienkie, co za tym idzie fermentację trzeba stale kontrolować, bo wino może uzyskać mało atrakcyjną barwę.

Wina z Pinot Noir nie wymagają zbyt długiego dojrzewania, ale podczas tego procesu następuje dość istotna zmiana ich smaku. Zważywszy na te wszystkie problemy z uzyskaniem dobrego wina, szczep ten zyskał sławę niezwykle kapryśnego, by w kilku słowach opisać jego charakter można zacytować etnologa i winiarza – André Tchelistcheff, który mawiał: Bóg stworzył Cabernet Sauvignon, zaś Pinot Noir jest dziełem szatana. W smaku i zapachu Pinot Noir można doszukać się akcentów czekoladowych, kwiatowych i trufli.