

Ośmiornica z ryżem i sosem pomidorowym (ośmirniotto)
2017-03-04 12:36:42

Ingredients
- 1 mrożona ośmiornica
- 2-3 cebule
- papryka chilli
- liśc laurowy, sól, czosnek,
- oliwa z oliwek
- puszka pomidorów w puszce
- 2 torebki ryżu
- cytryna
- pietruszka
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
- Ośmiornicę wrzucamy do garnka, dodajemy 1 dużą cebule w całości, paprykę chilli i kilka listków laurowych oraz łyżka - dwie oliwy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy cebula zrobi się miękka.
- Resztę cebuli , czosnek siekamy drobno. Szklimy na oliwie i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy 5-10 minut.
- Odcedzamy ośmiornice, czekamy aż się trochę ochłodzi i kroimy na kawałki.
- Jakieś 500-700 ml wywaru z ośmiornicy dolewamy do do sosu i czekamy aż zacznie się gotować. Wtedy dodajemy ryż, doprawiamy solą i gotujemy aż ryż zrobi się miękki i wchłonie większość płynu.
- Kiedy ryż z sosem sa gotowe , dodajemy osmiornicę i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Podajemy z pietruszką i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny https://zjadlbym.pl/