Omlet – 4 pomysły na zimowe śniadanie

Dobrze zrobiony omlet to śniadanie doskonałe. Pożywne, lekkostrawne i co najważniejsze zimą – rozgrzewające. Oto kilka naszych propozycji na omlet idealny na zimowe śniadanie.

Omlet dla mięsożerców

Co prawda omlet jako taki nie musi występować z żadnymi dodatkami, bardzo popularne są jego wersje wzbogacone. Jedną z nich jest omlet niemiecki. W składzie takiego omletu poza jajkami mamy białą kiełbasę, czerstwą kajzerkę oraz cebulę i pietruszkę – po takim śniadaniu nikt nie będzie głodny przez najbliższe 4-5 godzin! Co prawda przygotowanie omletu niemieckiego nie należy do czynności krótkich, jednak efekt jest powalający.

Omlet w wersji dla porannych głodomorów

Omlet z ryżem? Brzmi co najmniej dziwnie, ale ma swoje ogromne zalety. Dodając do rozbełtanych jajek jedynie cebulę i ryż, zapewniamy sobie co prawda poczucie sytości przez kilka godzin, nie dodając jednak do diety zbędnych kalorii jakimi byłaby kiełbasa, boczek czy ser. Przygotowanie omletu nie zajmie więcej niż 20 minut, a jeśli mamy w lodówce ugotowany ryż, nasze śniadanie będzie gotowe w ciągu kwadransa.

Omlet dla miłośników słodkości

Jeśli w naszej rodzinie panuje zasada, że rano warto zjeść coś słodkiego, wcale nie musimy z omletu rezygnować. Możemy przyrządzić go po prostu w wersji na słodko. Omlet cesarski przygotujemy w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, zaś jego słodycz pochodzić będzie od rodzynek moczonych w soku pomarańczowym, cukru pudru oraz mieszanki dżemów, którą można nasz omlet przyprawić.

Omlet jak drugie danie

Omlety tzw. „śmieciowe” to domena osób, które przez dłuższy okres nie zaglądały do swojej lodówki. Tak naprawdę bowiem do omletu można dodać wszystko, warunkiem jest świeżość składników oraz ich właściwe proporcje. I tak dla łakomczuchów, wiecznie głodnych posiadaczy kilku rodzajów warzyw w lodówce, polecamy zdrowy omlet w wersji „śmieciowej”. Ogórek, pomidor, kawałek kiełbaski, szynki, cebula i ser żółty, a może jeszcze coś…