Nie wiedziałaś, że można to grillować! Co możesz wrzucić na rusz

Karczek, kurczak, szaszłyki. Co niektórzy sięgają po kukurydzę, bakłażan i krewetki… co jeszcze można grillować a o czym pewnie nie wiesz?

  1. Sałata
    Naprawdę niektóre gatunki sałaty idealnie nadają się na grilla. Np. sałata rzymska, grillowana na delikatnym ogniu i podawana z sosem np. czosnkowym, przygotowanym na jogurcie naturalnym to doskonały pomysł na dietetycznego grilla. Poza tym dobrze na grillu zachowuje się także zwykła sałata lodowa, z powodzeniem do tradycyjnego grilla można dorzucić też kilka liści roszponki czy rukoli.
  2. Pizza
    Tak, zwykle podgrzewamy ją w mikrofalówce czy piekarniku, jednak podgrzana na ruszcie jest znacznie aromatyczniejsza. Warto podgrzewać pizzę na grillu po jej pokropieniu oliwą z oliwek i dodaniu kilku plasterków pomidora.
  3. Ser
    Zarówno miękkie jak i twarde żółte sery doskonale sprawdzają się na grillu. Z tymi drugimi jest znacznie mniej problemu, bo wystarczy je położyć na ruszcie i podsmażyć z obu stron. Jednak i te miękkie sery nie są na przegranej pozycji, jeśli o grillowanie chodzi. By nie rozpłynęły nam się i nie spłynęły na palenisko, można je np. lekko obtoczyć w mące czy bułce tartej lub grillować w liściu kapusty.
  4. Tortilla
    Kukurydziane chipsy, będące podstawą wielu dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Doskonale nadają się do podgrzewania na grillu. Można do nich dodać warzywa i sosy, a podgrzewać na wolnym ogniu jak kanapkę.
  5. Arbuz
    Tak, arbuza można grillować bez utraty całego zawartego w nim soku. Arbuz składa się głównie z wody, dlatego niełatwo go grillować, jednakże zamknięty w folii aluminiowej czy też położony na tacce, doskonale sprawdzi się w połączeniu z innymi owocami, takimi jak banan czy brzoskwinia, a nawet mango.
  6. Orzechy
    Wysypane na tackę różnego rodzaju orzechy, które powoli „dochodzą” nad aromatyczną wonią węgla drzewnego… – coś wspaniałego. Można na grillu przygotować przekąski typu orzechy w panierce, cukrowej polewce lub delikatnie maczane z jogurcie.