You are here
Home > Ciekawostki > Nie wiedziałaś, że można to grillować! Co możesz wrzucić na rusz

Nie wiedziałaś, że można to grillować! Co możesz wrzucić na rusz

Karczek, kurczak, szaszłyki. Co niektórzy sięgają po kukurydzę, bakłażan i krewetki… co jeszcze można grillować a o czym pewnie nie wiesz?

  1. Sałata
    Naprawdę niektóre gatunki sałaty idealnie nadają się na grilla. Np. sałata rzymska, grillowana na delikatnym ogniu i podawana z sosem np. czosnkowym, przygotowanym na jogurcie naturalnym to doskonały pomysł na dietetycznego grilla. Poza tym dobrze na grillu zachowuje się także zwykła sałata lodowa, z powodzeniem do tradycyjnego grilla można dorzucić też kilka liści roszponki czy rukoli.
  2. Pizza
    Tak, zwykle podgrzewamy ją w mikrofalówce czy piekarniku, jednak podgrzana na ruszcie jest znacznie aromatyczniejsza. Warto podgrzewać pizzę na grillu po jej pokropieniu oliwą z oliwek i dodaniu kilku plasterków pomidora.
  3. Ser
    Zarówno miękkie jak i twarde żółte sery doskonale sprawdzają się na grillu. Z tymi drugimi jest znacznie mniej problemu, bo wystarczy je położyć na ruszcie i podsmażyć z obu stron. Jednak i te miękkie sery nie są na przegranej pozycji, jeśli o grillowanie chodzi. By nie rozpłynęły nam się i nie spłynęły na palenisko, można je np. lekko obtoczyć w mące czy bułce tartej lub grillować w liściu kapusty.
  4. Tortilla
    Kukurydziane chipsy, będące podstawą wielu dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Doskonale nadają się do podgrzewania na grillu. Można do nich dodać warzywa i sosy, a podgrzewać na wolnym ogniu jak kanapkę.
  5. Arbuz
    Tak, arbuza można grillować bez utraty całego zawartego w nim soku. Arbuz składa się głównie z wody, dlatego niełatwo go grillować, jednakże zamknięty w folii aluminiowej czy też położony na tacce, doskonale sprawdzi się w połączeniu z innymi owocami, takimi jak banan czy brzoskwinia, a nawet mango.
  6. Orzechy
    Wysypane na tackę różnego rodzaju orzechy, które powoli „dochodzą” nad aromatyczną wonią węgla drzewnego… – coś wspaniałego. Można na grillu przygotować przekąski typu orzechy w panierce, cukrowej polewce lub delikatnie maczane z jogurcie.
Top