

Kurczak z ryżem i warzywam
2017-05-09 14:56:08

Danie to takie trochę polska odmiana risotta. Smaczne, szybkie i sycące. A do tego zdrowe. Polecam kazdemu.
Ingredients
- 1x pierś z kurczaka
- 15 dag groszku mrożonego
- puszka pomidorów krojonych w zalewie
- saszetkę ryżu - ja osobiście idę w kierunku risotto i daję dwie.
- 2 zielone papryki (czerwone też ale nie będa kontrastowac wizualnie z pomidorowym sosem)
- 2 cebule
- pół l rosołu (może być z kostki)
- oliwę/olej do smażenia
- chili do zaostrzenia smaku - ile lubisz
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
- Kurczaka kroimy w drobną kostkę
- Siekamy paprykę w kostkę, cebule na drobne kawałki. Czosnek drobniutko.
- Rozgrzewamy olej/oliwę w głębokiej patelni i smazymy kurczaka aż zbrązowieje. Następnie dodajemy do niego cebulę z czosnkiem, chwilę potem paprykę. Smażymy kilka minut.
- Teraz dodajemy pomiodry i i groszek oraz ryż, a następnie zalewamy zalewamy wszystko rosołem
- Teraz doprawiamy przyprawami : chilli, tymianek, sól, pieprz
- Wszystko zagotowujemy, wrucamy niższą temperaturę i dusimy pod przykryciem około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli płyn wyparuje za szybko, a ryż będzie nadal twardy - trzeba dodać więcej bulionu.
- Danie jest gotowe gdy ryż wchłonie całość płynu.
- Smacznego!
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny https://zjadlbym.pl/
