Jak kupić dobry WOK?

WOK jest naczyniem wielofunkcyjnym. Gdyby chcieć przyrównać jego właściwości do naczyń, które posiadamy w kuchni, spokojnie można by powiedzieć, że zastępuje komplet garnków i patelni.

Na jakie zalety WOKa powinno się zwrócić uwagę przy kupnie tego niezwykłego kuchennego naczynia?

Oszczędność przede wszystkim
Doskonałość naczynia WOK polega na tym, że powstał on dla szybkiego i zdrowego gotowania. W wielu regionach Chin tysiące lat temu problemem było nie tylko co włożyć do WOKa, ale też jak to „coś” podgrzać, by nie zajmowało to dużo czasu i by nie potrzebne było wiele opału. Stąd też WOK ma półkolisty kształt. Idealne naczynie powinno być duże i mieć jak najmniejszą płaską powierzchnię na spodzie – wówczas produkty będą gotować się szybciej. 

Wielofunkcyjność w wydaniu chińskim
Chińczycy używali i używają WOKa nie tylko do klasycznego smażenia, ale i gotowania na parze, smażenia w marynatach, na głębokim tłuszczu i w sosach, a także duszenia czy podgrzewania produktów obtoczonych ciastem. Jeśli więc macie nowe mieszkanie i zastanawiacie się nad pierwszymi garnkami, kupcie WOK. Zastąpi garnki i patelnie, a do tego oszczędzi energię.

Chropowate ścianki
Najistotniejsze w przypadku WOKa jest tworzywo, z jakiego została wykonana patelnia. Wybór mamy pomiędzy stalowymi i żeliwnymi wersjami, cienkie blachy pokryte różnego rodzaju emaliami nie bardzo nadają się na prawdziwe chińskie gotowanie. Chodzi bowiem o to, by wewnętrzne ścianki były chropowate, to znacznie ułatwia gotowanie.

Długie ciepło
Kształt WOKa ma jeszcze jedną zaletę, można do niego dużo włożyć, a i tak całość pozostanie ciepła. Produkty układają się na ścianach naczynia i pozostają ciągle ciepłe.

Jaki materiał?
WOKi, jakie znajdziemy w naszych sklepach mogą być żeliwne, stalowe a nawet ceramiczne. Jeżeli chcemy kupić WOKa, którego używać będziemy zamiennie do patelni, najlepiej wybrać stal węglową, ponieważ będzie najbardziej uniwersalna. Jeżeli chcemy kupić osobne naczynia do gotowania i osobne do smażenia, zastanówmy się nad duetem żeliwo + stal.
Nie dajmy się nabrać na „supertrwałe” powierzchnie czy utwardzania, jeśli zdecydujemy się na żeliwo, na pewno będziemy zadowoleni zarówno ze smażenia na co dzień, jak i gotowania zup raz do czasu. Tylko nie zapominajmy o pokrywce, dzięki niej będziemy mogli dusić i gotować cudowne zupy.

W polskich sklepach znaleźć można wiele modeli woków, które różnią się głównie materiałem, z jakiego zostały wykonane. Poniżej wyjaśniamy, z czego wykonane są tradycyjne i nowoczesne woki, a także jaki wpływ ma materiał na funkcjonalność patelni i jakość gotowania.

Tradycyjne woki żeliwne i ze stali węglowej
Oryginalne chińskie woki są dość masywnymi naczyniami wykonanymi ze specjalnych materiałów pozwalających uzyskać odpowiednie właściwości cieplne. Patelnie takie powinny się bowiem dość szybko nagrzewać, ale także długo utrzymywać odpowiednią temperaturę. Właśnie dlatego tradycyjne modele woków są zrobione z żeliwa lub stali węglowej.

Woki żeliwne
Są to najczęściej naczynia w stylu kantońskim (z dwoma małymi uchwytami po bokach), które wykonane są z jednego odlewu żeliwa. Są ciężkie, masywne i długo utrzymują ciepło. Niektóre modele przystosowane są wyłącznie do kuchenek gazowych, ale są też takie, które można swobodnie używać na tych elektrycznych i indukcyjnych. Spotkać można również naczynia, które można stosować w piekarniku.

Woki ze stali węglowej
Większość tradycyjnych woków wykonana jest ze stali węglowej, czyli specjalnego stopu metali z dodatkiem węgla. Materiał ten jest lżejszy od żeliwa, ale szybko się nagrzewa i doskonale utrzymuje wysoką temperaturę, co jest niezbędne przy przygotowywaniu tradycyjnych dań typu stir-fry. W metodzie tej chodzi bowiem o bardzo krótkie smażenie w wysokiej temperaturze niewielkich kawałków warzyw, mięsa lub ryby. Wysokie ściany patelni służą do przesuwania składników potrawy z miejsca na miejsce (poprzez mieszanie lub podrzucanie), co zapobiega ich przypaleniu.

Woki ze stali węglowej używane są do dzisiaj w Chinach i stamtąd także są sprowadzane do Europy. Wśród nich znajdują się modele ręcznie kute oraz wytłaczane maszynowo.
Warto pamiętać, że wok ze stali węglowej przed pierwszym użyciem wymaga specjalnego przygotowania poprzez jego opalenie i olejowanie. Sposób wykonania tzw. sezonowania jest zazwyczaj wyjaśniony w instrukcji dołączonej do naczynia.

Czytaj również  Wypiekacz do chleba – jak wybrać najlepszy model?

Nowoczesne woki ceramiczne, aluminiowe i ze stali nierdzewnej
Woki ceramiczne oraz te wykonane z aluminium to nowoczesne, lekkie naczynia, które mają najczęściej postać głębokiej patelni z płaskim dnem. Zwykle wyposażone są w długą rączkę ułatwiającą podrzucanie i mieszanie składników podczas smażenia. Patelnie tego rodzaju najczęściej są pokryte nieprzywieralną powłoką np. z teflonu. Ich dużą zaletą jest wygoda użytkowania i stosunkowo niska cena. Wadą jest natomiast nieco gorsze przewodnictwo cieplne.

Osobom ceniącym nowoczesne rozwiązania spodobają się stylowe woki ze stali nierdzewnej. Te najlepsze wykonane są nawet z kilku warstw materiału, by lepiej utrzymywać wysoką temperaturę i można je myć w zmywarce.

Przy wyborze woka z aluminium lub stali nierdzewnej należy zwrócić uwagę na to, że nie każdy model jest przystosowany do kuchenek indukcyjnych.

Jaka wielkość?
Najbardziej uniwersalne będą WOKi o średnicy około 30-40 cm. Są oczywiście znacznie większe egzemplarze, które osiągają nawet metr średnicy, w codziennym gotowaniu mogą być jednak uciążliwe.

Ile może/musi kosztować WOK?
Patelnie nazywane WOK znajdziemy w supermarketach już za 7 zł, jednak prawdopodobieństwo, że za tę cenę dostaniemy coś trwałego i dobrego jest znikome. Okazyjnie WOK stalowy prosto z Chin można kupić już za 30-40 zł. Pamiętajmy, że te oryginalne naczynia przeznaczone są do gotowania wyłącznie na otwartym ogniu.
Jeśli szukamy czegoś ze wzmocnionej stali, ale bez niklu i chcemy gotować na kuchence indukcyjnej, musimy przygotować się na wydatek rzędu nawet 400 do 600 zł. Duże, bezniklowe naczynia ze szklanym szkieletem i kolorowym zewnętrzem kosztują od 900 do 1400 zł i można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Zależnie od rodzaju kuchenki, wybierajmy naczynie albo gładkie z dołu, albo takie z rowkiem, umożliwiającym jego stabilne utrzymanie na palniku.

Polecani producenci : 

  • Anolon
  • Berghoff
  • Ballarini
  • Circulon
  • Emalia Olkusz
  • Fissler
  • Geist
  • Hendi
  • Ken Hom
  • Peterhof
  • Prestige
  • Silit
  • Skeppshult
  • Tefal
  • Tescoma

Polecane modele woków :

Oczywiście wszystko zależy od ceny , ale podajemy tutaj kilka propozycji które powinny sprawdzić się w każdej kuchni. 

Ranking woków 2020 :

1 miejsce :
Tefal Patelnia WOK 28 cm Invissia B3091942

Tefal B30919 patelnia WOK Invissia 28cm Tefal Invissia to linia do wszystkich płyt grzewczych z wyjątkiem indukcji, idealna dla początkujących, którzy chcą osiągać doskonałe wyniki na co dzień. Jest to linia łatwa w użytkowaniu, lecz wyposażona w zaawansowane funkcje, dzięki którym możesz w pełni rozwinąć swój kucharski potencjał. Dzięki nowemu systemowi Thermo-Spot wiesz, kiedy patelnia osiąga idealną temperaturę do rozpoczęcia gotowania, i z łatwością uzyskujesz perfekcyjne wyniki.  Może służyć w kuchni za patelnię, garnek i wok. Trzy w jednym. Łatwo się zmywa i jest pojemna.

2 miejsce :
Tefal Patelnia PRO WOK 28cm C6211952

Patelnia wok Tefal Talent Pro C6211952, 28 cm. Patelnia na indukcję z nową powłoką nieprzywierającą Titanium Excellence, która gwarantuje wyjątkową odporność na zarysowania nawet przy użyciu metalowych akcesoriów. Charakterystyczną cechą patelni Talent Pro jest nowoczesny, unikalny design powłok z efektem holograficznym 3D, pasujący do każdej kuchni oraz 32. Wok sprawuje się wyśmienicie i to dosłownie. Świetnie i szybko dusi się na nim kurczaka i warzywa. Nic nie przywiera. Dodatkowo pokrywki z innych patelni Tefala pasują do WOKa (oczywiście ta sama średnica).

3 miejsce :
MPM PRODUCT SMILE Patelnia WOK z akcesoriami SPC-3 0ZŁ 0ZŁ

patelnia doskonała do przygotowania potraw kuchni azjatyckiej oraz innych dań wieloskładnikowych wykonana ze stali węglowej pokrytej nieprzywierającą powłoką ergonomiczny drewniany uchwyt dodatkowy uchwyt boczny szklana pokrywka z otworem do odprowadzania pary przystosowane do wszystkich rodzajów kuchni, w tym indukcyjnych zawartość zestawu: – stalowa kratka do odkładnia przyrządzonych potraw – drewniana łopatka długość całkowita: 60 cm średnica: 35,5 cm wysokość zestawu z pokrywą: 16,5 cm. Zalety to funkcjonalność, wygląd i wytrzymałość.

4 miejsce :

Morphy Richards Wok elektryczny 48899

 

Wok elektryczny Morphy Richards 48898 – Supreme Precision   Wok elektryczny Supreme Precision z firmy Morphy Richards to wyjątkowy produkt, który świetnie sprawdzi się podczas codziennego użytku. Wok o pojemności 4,5 litra doskonale nadaje się do przygotowywanie różnego rodzaju potrw kuchni orientalnej. Wykonany został ze stali nierdzewnej, a jego wewnętrzna strona pokryta jest nieprzywierającą powłoką. Ogromnym atutem woka jest możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu przygotowywanie na woku jest jeszcze łatwiejsze.  Pokrywa wykonana jest z hartowanego szkła, dzięki czemu jest bardzo wytrzymała i umożliwia kontrolowanie procesu smażenia bez zdejmowania jej z woka.

Tefal Patelnia WOK 28 cm Extra B30119

Opis i specyfikacja Dane techniczne Patelnia TEFAL WOK Extra 28cm: Parametry techniczne Rodzaj produktu Wok Przystosowanie do gotowania kuchnie gazowe, Rodzaj kuchni, który wykorzystuje gaz ziemny w przypadku podłączenia do sieci gazowej lub mieszaninę propan-butan (LPG) w przypadku korzystania z butli. Kuchnie gazowe wyposażone są w płyty emaliowane, szklane, ceramiczne lub stalowe. Posiadają palniki gazowe oraz ruszt, na którym użytkownik stawia garnki i patelnie.  Wok ładny i trwały. Sprawdzi się w każdej kuchni.

6 miejsce :
Tefal Wok Chef 28cm C6941902

Gotuj z Tefal Chef na co dzień! Nieprzywierające patelnie z linii Chef powstały, dla tych którzy uwielbiają gotować. Dzięki 2 razy bardziej wytrzymałej powłoce Titanium Pro idealnie nadają się do codziennego przygotowywania posiłków. Z patelniami Chef gotowanie sprawia prawdziwą radość! Wskaźnik idealnej temperatury Thermo-Spot(R) ułatwia smażenie. Kompatybilne ze wszystkimi rodzajami płyt, włącznie z indukcyjnymi, patelnie posiadają wygodny uchwyt, łatwą w czyszczeniu powłokę na zewnątrz oraz wewnątrz.  Prawdziwy teflon, a nie „podrabiany” –  duży pozytyw bo patelnia naprawdę dobra. Nic nie przywiera, łatwo się myje, wszystko na plus.

7 miejsce :

Skeppshult Wok 30 cm z drewnianym uchwytem 0865T

 

Produkty marki Skeppshult wykonane są wyłącznie z naturalnych, przyjaznych dla środowiska składników, co jest alternatywą dla masowo produkowanych aluminiowych patelni. Żeliwo wytrzymuje bardzo wysokie temperatury. Wok z drewnianą rączką Wymiary: średnica u góry 30,5 cm -średnica spodu 13,2 cm Wysokość: ok. 9 cm Materiał: żeliwo Waga: 3,35 kg Nie można myć w zmywarce Nie można używać patelni w piekarniku. Produkty marki Skeppshult są impregnowane olejem rzepakowym już podczas produkcji więc od samego początku są gotowe do użytku i nie do zdarcia!

8 miejsce :

Electrolux wok na indukcję INFI-WOK

 

Infinite Wok pozwala wykorzystać energooszczędną technologię indukcyjną do podgrzewania i smażenia Infinite Wok pozwala wykorzystać energooszczędną technologię indukcyjną do podgrzewania i smażenia. Innowacyjna podstawa pozwala w wygodny sposób mieszać smażone potrawy, a ciepło indukcyjne podgrzewa wok szybciej niż kuchenka gazowa. Pasuje do płyt indukcyjnych Electrolux Infinite i AEG Maxi Sense.  Wygląd i działanie – rewelacja. Odstraszać może jedynie cena, ale to zakup na lata, więc można to przeboleć 🙂

9 miejsce :

WMF Wok, Profi Resist

 

Patelnia/wok Profi Resist 28 cm to produkt przeznaczony do szybkiej obróbki w wysokiej temperaturze do 260°C, tj. do mięs, drobiu, ryb ze skórą, itp. Korpus patelni wykonany jest z trzech odpowiednio połączonych ze sobą warstw: Cromargan, aluminium i stal chromowana. Dzięki takiej konstrukcji patelnia Profi Resist charakteryzuje się wyjątkową przewodnością ciepła. Powierzchnia grzewcza posiada strukturę plastra miodu, przy czym brzegi komórek stanowi wysokiej jakości stal nierdzewna. Uznana niemiecka firma WMF gwarantuje jakość produktu.

 

10 miejsce :

Ballarini Wok PORTOFINO 28 cm (9Q06-0.28)
 

Wok granitowy indukcyjny Ballarini PORTOFINO : Rozmiar – 28 cm – Rozmiar: 28 cm – Źródło ciepła: Kuchenka ceramiczna, Kuchenka elektryczna, Kuchenka gazowa, Kuchenka halogenowa, Płyta indukcyjna – Okres gwarancji: 10 lat – Kod katalogowy: 9Q06-0. Ponadczasowa kolekcja Ballarini Portofino jest idealnym kuchennym rozwiązaniem dla poszukiwaczy elegancji, czystości oraz wytrzymałości. Granitowe naczynia z serii Portofino przeznaczone są do wszystkich typów kuchenek, w tym na indukcję

11 miejsce :

Krüger garnek WOK Lipsk 36 cm z pokrywką szklaną, czarny, 36 cm SCO11

 

Krüger garnek WOK Lipsk 36 cm z pokrywką szklaną, czarny, 36 cm SCO11. Wok, fondue, raclette, typ: wok. Odpowiedni do kuchenek z płytą ceramiczną , halogenową, elektryczną i do kuchenek gazowych. Ferrari wśród woków.

12 miejsce :

Fissler FISSLER SensoRed Wok 28 cm 57 803 28 100 + 20 zł na pierwsze zakupy 57 803 28 100

 

FISSLER to 170 lat tradycji w produkcji naczyń kuchennych. Zaawansowana technologia, najlepsze materiały i nowoczesny design sprawiają, że wyprodukowane naczynia są ponadczasowe. Stalowe garnki, patelnie i szybkowary firmy Fissler wprowadzają nową jakość do naszych kuchni. Są funkcjonalne, estetyczne i wyjątkowo trwałe. Użytkowanie naczyń Fisslera gwarantuje sukcesy kulinarne przez wiele lat. Patelnia SensoRed to pierwsza patelnia z termoczułą powłoką nieprzywierającą. Fissler gwarantuję najwyższą jakość i radość z użytkowania.

 

13 miejsce :

WMF Profi wok Resist, 28 cm, materiał powlekany, wielowarstwowa struktura plastra miodu, uchwyt z tworzywa sztucznego, do płyt indukcyjnych, wysokość, czarna 1756536411
 

WMF Profi wok Resist, 28 cm, materiał powlekany, wielowarstwowa struktura plastra miodu, uchwyt z tworzywa sztucznego, do płyt indukcyjnych, wysokość, czarna 1756536411

Dzisiaj wok nie musi ważyć zbyt wiele, aby szybko przekazać ciepło z pieca. Dokonuje tego dno w technologii TransTherm(R) Allherdboden, który pasuje do każdej kuchenki w tym indukcyjnej.  Wysoka, sferycznie zakrzywiona patelnia jest garnkiem, patelnią i frytownicą w jednym,

 

14 miejsce :

SMILE SMILE Patelnia SMILE Wok SPC-2 35.5cm + Nawet 70% taniej! SPC-2 SPC-2
 

SMILE SMILE Patelnia SMILE Wok SPC-2 35.5cm

Patelnia idealna do przygotowania potraw kuchni azjatyckiej oraz innych dań wieloskładnikowych.Rewelacja!!! Myślałam, że mając indukcje nie kuchenkę gazową nie uda się przygotować dania kuchni Chińskiej i Wietnamskiej, myliłam się z tą patelnią Wok przyrządzam pyszne potrawy, nawet w 10 minut. Łatwe do czyszczenia. POLECAM W 100%!!!

15 miejsce :

Ballarini (Włochy) wok 28 cm kolekcja Titanio firmy Ballarini

 

Ballarini (Włochy) wok 28 cm kolekcja Titanio

Wok non-stick Ballarini COOKIN : Rozmiar – 28 cm – Rozmiar: 28 cm – Źródło ciepła: Kuchenka halogenowa, Kuchenka gazowa, Kuchenka elektryczna, Kuchenka ceramiczna – Okres gwarancji: 5 lat – Kod katalogowy: 9C9W40.

16 miejsce :

Tescoma Patelnia 607030

 

Tescoma 607030 patelnia stalowa WOK Tradycyjny wok do przyrządzania potraw kuchni azjatyckiej oraz pozostałych. Wykonany z jakościowej stali, z powłoką antyadhezyjną uniemożliwiającą przypalanie potraw i rękojeścią z wytrzymałego tworzywa nie parzącą w dłonie. Przeznaczony dla wszystkich typów kuchni – gazowych, elektrycznych, z płytą ceramiczną i indukcyjnych. Można myć w zmywarce. Średnica: 30 cm . Nadaje się do wielu rzeczy można robić frytki itp. Najbardziej orientalne danie jakie robił na tym woku to kurczak w cieście kokosowym, wyszedł bardzo dobry (i syconcy) polecam.

17 miejsce :

Tescoma Wok i-PREMIUM 602328

 

Wok Tescoma i-Premium 28 cm Wok doskonały do smażenia dań kuchni azjatyckiej Masywny, odlewany wok z dnem indukcyjnym ze stali nierdzewnej, i pierwszorzędną powłoką antyadhezyjną Teflon Classic(TM) uniemożliwiającą przywieranie potraw. Z eleganckim, ergonomicznym uchwytem z wytrzymałego tworzywa i stali nierdzewnej, nie parzącym w dłonie. Wok Tescoma przeznaczony dla wszystkich typów kuchenek – gazowych, elektrycznych, z płytą ceramiczną, indukcyjnych i halogenowych. Świetny wok z rewelacyjną powłoką nieprzywierającą

18 miejsce :

Kela CLASIC 77943

 

Kela CLASIC 77943

wykonany z dobrze przewodzącego ciepło odlewu aluminium, dzieki czemu potrawy są równomiernie podgrzewane . • masywne ścianki woka mają 5 mm grubości.  wewnętrzne ścianki pokryte nieprzywierającą powłoką Greblon C3+ (teflon wzmacniany ceramiką)

19 miejsce :

Tescoma President 32cm 780282

 

Luksusowy wok PRESIDENT doskonały podczas smażenia, gotowania oraz przygotowywania na parze potraw kuchni azjatyckiej. Trzywarstwowe dno typu sandwich zapewnia, iż temperatura w woku jest równomiernie rozprowadzana i stała. Do smażenia, gotowania oraz przygotowywania na parze wystarczy w ten sposób niska lub średnia moc palnika i niewielka ilość tłuszczu. Wok jest wyposażony w specjalną wypukłą pokrywkę umożliwiającą optymalną cyrkulację pary oraz regulację jej wypuszczania, duże sito. Wok do smażenia wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10. Produkt wyposażony w wielowarstwowe dno kumulujące ciepło. Bardzo wygodne szerokie, wodoszczelne uchwyty ułatwiające codzienne użytkowanie

 

20 miejsce :

Berghoff Patelnia Wok 28 cm Pots 3700312

Berghoff Patelnia Wok 28 cm Pots 3700312.

Patelnia – wok jest bardzo dobrej wielkości dla zwykłego domostwa. Dzięki technologii jest przeznaczona również do płyty indukcyjnej, a przy tym nie jest tak ciężka jak większość patelni na indukcję. 

 

Tematyka wpisu:

  • wok opinie
  • jaki wok najlepszy
  • wok granitowy opinie
  • wok najlepsze
  • wok na indukcję ranking
  • patelnia wok jakiej firmy
  • patelni wok rznking
  • jakiej firny wok
  • jaki wok wybrać
  • jaki wok kupić