
Każdego roku niecierpliwie oczekuję nadejścia lata. Powodów jest wiele. Mimo ogromnej sympatii dla długich, jesienno-zimowych wieczorów z kocem, książką i gorącą herbatą, marzy mi się muśnięcie ciepłego wiatru na twarzy, gorącego słońca i letnich burz. Lubię też zimową dietę, którą, niestety, zapewne jak wielu, przypłacam fałdką na brzuchu i, co z tym związane, niemałym dyskomfortem psychicznym.
Lato witam z otwartymi ramionami, pełna nadziei na poprawę samopoczucia i kondycji, zastrzyk energii i zrzucenie zbędnego balastu. Ta pora roku bez wątpienia sprzyja spełnianiu wszystkich tych małych i większych pragnień. To, co najbardziej mnie cieszy to fakt, że każdy z tych celów, w znaczącym stopniu mogę osiągnąć robiąc jedną rzecz. Jedząc!
Ostatnie dni nawet z nawiązką wynagrodziły wielomiesięczne oczekiwanie na letnią aurę, Mamy więc energię, zapał do działania, dużo sił witalnych i mnóstwo pomysłów jak spędzać czas. Ja jednak szczególnie cieszę się z możliwości korzystania z lżejszej, pełnej zapachów, smaków i kolorów letniej diety.
Przez większą część roku nasz organizm domaga się dostarczania składników bogatych w białko i tłuszcze, które zaspokajają nasze zapotrzebowanie na energię. Natomiast zdrowa dieta na lato nie powinna obciążać organizmu, jednocześnie dostarczając niezbędnych składników odżywczych.O czym warto pamiętać latem podczas przyrządzania posiłków?
Zdrowa dieta na lato powinna być lekka. Jeśli chcemy jeść mięso, najlepiej wybierać to drobiowe, ze szczególnym wskazaniem na mięso indyka.
Odpowiednia dieta powinna wspomagać chłodzenie organizmu. Wbrew pozorom, nie sprzyjają temu bardzo zimne napoje i lody. Postawmy więc na świeżo przygotowane kompoty i owocowe herbaty.
Jedzmy owoce sezonowe! Bogate w witaminę C truskawki poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita, wpływają kojąco na skórę, a dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby. Są też bogate w kwas foliowy, niezwykle istotny dla kobiet w ciąży. Słodki, soczysty arbuz zaspokoi pragnienie lepiej niż gazowane, wysokokaloryczne napoje. Czereśnie chronią przed nowotworami, starzeniem skóry i nadciśnieniem. Maliny mają właściwości rozkurczające i działają przeciwzapalnie. Cieszmy się jagodami, borówkami i śliwkami, za którymi tak bardzo tęsknimy przez cały rok, a które latem pojawiają się tylko na chwilę.
Lato sprzyja spożywaniu świeżych, nieprzetworzonych warzyw. Wymarzonym posiłkiem są więc sałatki – bogate w pachnące pomidory, świeże ogórki, rzodkiewki, szpinak, różnego rodzaju sałaty i zioła. Jedzmy szparagi – chronią przed nowotworami, mają działanie przeciwmiażdżycowe i chronią skórę przed starzeniem.
Pijmy koktajle i smoothies. To genialny sposób na zaspokojenie pragnienia, głodu i dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin. Bardzo popularne wśród gwiazd „zielone koktajle“ mają zbawienny wpływ na kondycję skóry i włosów.
Ograniczajmy produkty wysokobiałkowe. Mięso czy jajka – będą powodować senność, dlatego warto ich unikać.
Odstawmy słodycze, jedzmy owoce. Unikniemy zbędnych kalorii, dostarczając sobie witaminową bombę.