Kuchnia australijska – nie tylko kangur i emu

Mięso kangurów, larwy owadów, a może połączenie potraw w korzeni egzotycznych roślin z kuchnią brytyjską? Jak można czerpać z takiej kuchni w naszej szerokości geograficznej?

 James Thew photoxpress.com

Kuchnia australijska uchodzi za bardzo zróżnicowaną z uwagi na wielość wpływów jakie ją tworzą.

Zalety

Kuchnia australijska to najlepsze z najlepszych, czyli wybór najlepszych składników przywożonych do Australii przez lata potraw z różnych części świata. Na jej dzisiejszy wygląd wpływają nie tylko korzenie sięgające do kuchni rdzennych Aborygenów, ale także połączenie kuchni typowo brytyjskiej z azjatycką i elementami kuchni śródziemnomorskiej. Oczywiście wszystkie te składowe przeszły jeszcze przez sito dostępności, ponieważ nie wszystkie rośliny da się na australijskim kontynencie uprawiać.

Wady

Wiele składników australijskich potraw jest w Europie albo niedostępnych w ogóle, albo bardzo drogich, a to sprawia, że potrawy charakterystyczne dla tej kuchni nie są najpopularniejszymi na Starym Kontynencie.

Co jadali Aborygeni?

Nie ma pewności co do pochodzenia Aborygenów, ale wiele wskazuje na to, że to ludność pochodzenia azjatyckiego, która wypracowała sobie model kuchni w zupełnej izolacji. Jedzono więc to, co pozawalało na zachowanie energii i było dostosowane kalorycznie do klimatu australijskiego. Aborygeni żywili się głównie ziołami, korzeniami i jadalnymi liśćmi owoców. Dla zachowania energii Aborygeni żywili się przede wszystkim dzikim ptactwem, wężami, jaszczurkami i oczywiście mięsem kangurów, żółwi i strusiów. Kiedy brakowało w diecie białka, Aborygeni sięgali po owady w różnej formie. Z pokarmów nieznanych lub mało znanych w Europie należy wymienić m.in.: serce palmowe, nasiona akacji, orzechy makadamia czy kasztany wodne.Specjalności, które warto znać:
Vegemite – pasta z wyciągu z drożdży o silnym zapachu i bardzo charakterystycznym smaku, stosowana przede wszystkim do smarowania kanapek,
Anzac biscuits – owsiano-kokosowe ciasteczka o dużej trwałości, wymyślone podczas Pierwszej Wojny Światowej,
Lamingtons – deser biszkoptowy z czekoladowym lukrem i posypką kokosową.
Inne spotykane w Australii dania to: burgery z kangura, mięso z rekina, ciasto biszkoptowe, kalmary z białym winie.

Kuchnia australijska dziś

W dzisiejszej kuchni australijskiej pojawiają się wpływy kuchni tajskiej, angielskiej, indonezyjskiej, japońskiej, amerykańskiej i śródziemnomorskiej. Widać wpływy tych nacji, które emigrowały do Australii w ubiegłym wieku. W australijskiej kuchni wiele zależy od przypraw, a tymi popularniejszymi są m.in.:
– kardamon (dodawany do deserów, ryżu, pasztetów),
– trawa cytrynowa (do warzyw, sałatek, likierów),
– szafran (do zup, sosów, wypieków),
– bazylia (do sałatek, warzyw, mięs, serów),
– chili (do soczewicy, fasoli i mięsa).