
Kuchnia koreańska, jak ogólnie kuchnia azjatycka, bazuje na ryżu oraz warzywach. Żaden posiłek nie może się bez nich obejść. Jako podstawa diety pojawiają się one jako części dużych dań lub w formie przystawek. Jak jeszcze można połączyć ze sobą ryż i warzywa? Koreańczycy tworzą z nich kimbap – zwijane rolki z wodorostów, które kryją w sobie smaczne połączenie powyższych składników. Kimbap sprawdza się idealnie jako przekąska lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy, jak i sposób na małego głoda w ciągu dnia.

Smak i zdrowie w rolce
Nazwa słowa [i]kimbap[/i] to połączenie dwóch koreańskich słów [i]kim[/i], czyli algi, oraz [i]bap[/i], które oznacza ryż. Rolki kimbapu to połączenie plastrów wodorostów – w Polsce najbardziej znane są nori, czyli algi japońskie – z ugotowanym kleistym ryżem z dodatkiem warzyw takich jak marchew, zielony ogórek, szpinak oraz smażonego jajka, paluszków krabowych, ciasta rybnego, szynki.
Ilu Koreańczyków, tyle dodatków w kimbapie – można bowiem włożyć do niego to, co się lubi lub też to, co pozostało w lodówce, a czego nie da się zmarnować. Każdy ze składników kimbapu to źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Nie jest zbyt kaloryczny, a sycący, zaś jego przygotowanie to świetna zabawa, do której zaprosić można członków rodziny i przyjaciół.
Składniki na około 5 rolek:
– 300 g ryżu kleistego, na przykład do sushi
– 5 arkuszy alg nori
– 2 jajka
– 2 marchewki
– 1 ogórek zielony
– 4 paluszki surimi (lub 2, jeżeli są większe)
– 5 plastrów szynki
– 2 łyżki sezamu
– olej sezamowy
– olej do smażenia
– sól, pieprz do smaku
– mata bambusowa do zwijania
Wykonanie
300 gram ryżu umieścić w garnku, wypłukać pod bieżącą wodą trzy, cztery razy, dopóki woda z ryżu nie zmieni koloru z mlecznobiałego na przezroczysty. Wypłukany ryż zalać wodą tak, by po dociśnięciu go dłonią do dna garnka woda zakrywała dłoń. Pozostawić na dwadzieścia minut. Po tym czasie wlać wodę – około jednej szklanki wody na szklankę ryżu – garnek ustawić na średnim ogniu i gotować około dwudziestu minut, póki ryż nie wchłonie wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotować pozostałe składniki. W miseczce rozbełtać dwa jajka ze szczyptą soli i pieprzu, wlać na rozgrzany olej na patelni i usmażyć omlet z dwóch stron, zrolować. Przełożyć na deskę do ostygnięcia, pokroić w półcentymetrowe paski.
Marchewki obrać, pokroić w paseczki, przesmażyć na oleju, opcjonalnie można doprawić.
Ogórek obrać, pokroić w podłużne paski.
Surimi przekroić na pół. Szynkę pokroić w paski, również podsmażyć na patelni.
Dwie łyżki sezamu uprażyć na suchej patelni, dodać go do wystudzonego ryżu wraz z dwiema, trzema łyżkami oleju sezamowego wymieszać.moż
Arkusze nori układać na blacie, na ¾ długości kłaść w miarę równomiernie wystudzony ryż, na nim dodatki w dowolnej kolejności: pasek ogórka, paski jajka, marchewkę, surimi.
Zwinąć arkusz w rulon, pilnując, by dodatki nie wyleciały, rolkę ułożyć na bambusowej macie i zrolować jeszcze raz dla lepszego rozmieszczenia składników.
Gotową rolkę można posmarować olejem sezamowym, kroić ostrym nożem w centrymetrowe kawałki.