Herbata z imbirem i inne rozgrzewające dodatki

Cytryna, rum a może imbir? – co lubimy dodawać do herbaty w jesienne dni?

Herbata jest jedną z naszych ulubionych zimowych używek. Aby skutecznie nas rozgrzewała i smakowała, najlepiej serwować ją w jesienno-zimowym wydaniu.

Herbata – gwiazda jesieni

Gorące napary na bazie ziół i suszu owocowego to zdecydowanie najczęściej w zimie wybierane napoje. Mamy różne gusty, więc różne smaki preferujemy. Wiele z nas kierując się głównie wskazówkami prozdrowotnymi i wybiera mieszanki, którym już nasi przodkowie zawdzięczali zdrowie i długowieczność. Jednak nie tylko tego możemy się od nich nauczyć, warto zagłębić się w wiedzę historyczną i sprawdzić co dodawano do herbaty, by naturalnie rozgrzać organizm.

Herbata z imbirem

Dodawanie do napojów imbiru nie tylko wzbogaca ich smak, ale również działa rozgrzewająco. Imbir z herbatą najwcześniej został doceniony prze Koreańczyków, którym gwarantował on ochronę przed siarczystymi mrozami. Do tradycyjnej czarnej herbaty zimą dodawali starty korzeń imbiru z dodatkiem cukru, szczyptę cynamonu, drobno posiekane orzechy włoskie i nasiona sosny. Aby napar lepiej działał, sugerowano, by pić go, kiedy jest jeszcze wrzący.

Właściwości imbiru
Imbir jest generatorem ciepła. Dzięki niemu herbata działa nie tylko zaraz po wypiciu, ale pomaga utrzymać wysoką temperaturę organizmu nawet przez kilka godzin.

Herbata z miodem

Legenda głosi, że słabość do miodu, sprawiła, że Hipokrates i Pitagoras dożyli sędziwego wieku. Co prawda dzisiejsza medycyna nie może tych rewelacji potwierdzić, należy mieć na uwadze fakt, że wszystkie właściwości miodu nie zostały jeszcze zbadane! Wiemy na pewno, że miód z ogromną skutecznością zwalcza bakterie, a to jesienią jest nam szczególnie potrzebne. Poza tym herbata posłodzona miodem zamiast cukrem jest zdrowsza.

Właściwości miodu
Miód (nie tylko z herbatą, ale i sam) poprawia wydolność serca oraz redukuje zmęczenie. Pity przed snem może też ułatwić oddychanie osobom cierpiącym z powodu chrapania.

Czytaj również  Moda na gotowanie

Herbata z bazylią

Arabom zawdzięczamy dość niecodzienną kompozycję rozgrzewającą, a mianowicie herbatę z bazylią. Oczywiście nie wystarczy wrzucić do kubka z woreczkiem herbaty kilku liści bazylii, ale przepis nie powinien sprawić nam szczególnie wiele problemów. Wystarczy zaopatrzyć się w suszoną miętę, szałwię, bazylię i majeranek, a napar posłodzić oczywiście miodem.

Jak działa bazylia?
Napar przygotowany z dodatkiem bazylii w naturalny sposób poprawia samopoczucie.