Gofrownica jak wybrać?

Gofrownica – którą wybrać do pysznych domowych gofrów?

 

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to ulubiony przysmak podczas wakacji dzieci i dorosłych. Tak naprawdę możemy się nim delektować także na co dzień we własnym domu – wystarczy do tego dobra gofrownica. Poniżej wyjaśniamy, jakie modele dostępne są na rynku i który z nich wybrać, czyli na jakie parametry i cechy zwrócić uwagę. Warto to wiedzieć, ponieważ urządzenia te zwykle są podobne do siebie z wyglądu, ale znacznie potrafią różnić się ceną i jakością.

Jak działają domowe gofrownice?
Większość urządzeń do robienia domowych gofrów, jakie spotkamy w sklepach, na pierwszy rzut oka przypomina proste opiekacze (tostery) do sandwichy i w istocie bardzo podobnie do nich działają. Po podłączeniu do prądu i rozgrzaniu urządzenia należy do znajdującej się w środku formy wlać ciasto (przygotowane np. według przepisu załączonego do instrukcji obsługi), następnie zamknąć klapę i odczekać zalecaną ilość czasu, zwykle kilka minut. Po otwarciu urządzenia naszym oczom powinny ukazać się upieczone na złocisty kolor chrupiące gofry. Jak widać, gofrownica jest bardzo prosta w obsłudze i pozwala przygotować smakołyk dosłownie w kilka minut.

Czym się różnią poszczególne modele?
Dostępne na rynku gofrownice można kupić już od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych, pomimo że ich konstrukcja wydaje się bardzo podobna. Jak zwykle więc diabeł tkwi w szczegółach. Kupując urządzenie, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych cech, które wpłyną przede wszystkim na jego jakość i żywotność, a także łatwość obsługi. Poszczególne modele różnią się przede wszystkim:

– rodzajem formy na ciasto – dostępne są formy pozwalające przygotować jednorazowo różną liczbę wafli, a także o różnym kształcie (kwadratowe, bardziej owalne lub np. w formie serduszek); warto też zwrócić uwagę, czy forma jest wyjmowana, ponieważ łatwiej ją będzie umyć,

– rodzajem powłoki formy na ciasto – najpopularniejsza jest nieprzywieralna powłoka teflonowa, która jest jednak podatna na zarysowania; nieco droższe urządzenia wyposażone są w trwalszą i szybciej nagrzewającą się powłokę ceramiczną,

– mocą – im wyższa moc, tym szybciej urządzenie się rozgrzeje i krótszy będzie czas opiekania wafli,

– obudową – najtańsze gofrownice mają obudowę z tworzywa sztucznego, te droższe mogą być wykonane ze stali szlachetnej lub aluminium, czyli materiałów dużo trwalszych i odpornych na uszkodzenia.

Warto wiedzieć, że są urządzenia wielofunkcyjne, czyli takie, które po wymianie formy mogą służyć na przykład do opiekania kanapek, czy wypieku muffinek.

Wybierając gofrownicę, należy przede wszystkim zastanowić się, jak często będziemy jej używać. Jeśli słodkości chcemy wypiekać okazjonalnie, w zupełności wystarczy najprostsze urządzenie z dolnej półki cenowej. Jeśli jednak gofrownica ma być często wykorzystywana w kuchni, lepiej zainwestować w sprzęt o większej mocy, z trwalszą obudową i przede wszystkim wysokiej jakości powłoką formy do opiekania, która w przypadku tego urządzenia odgrywa najważniejszą rolę.