

Fasolka po bretońsku
2017-03-04 13:01:02

Ingredients
- 0.5 kg fasoli jaś
- 2 cebule
- 2-3 pętka kiełbasy (zależnie czy mięsne czy mniej mięsne danie)
- trochę boczku / szynki (lepszy boczek ale nie miałem)
- papryka slodka, ostra, majeranek, sol, pieprz, cząber
- łyżka lub dwie koncentratu pomidrowego
- 0.75 litra passaty/przecieru pomidorowego
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
- fasolkę moczymy dzień wcześniej w gorącej wodzie, wodę zmieniamy 1-2 razy
- kiełbasę kroimy w pół-plasterki, boczek w kostkę, cebule w kostkę
- gotujemy fasolkę aż zacznie być miękka (około 2 godzin) na wolnym ogniu
- smażymy kiełbasę i boczek, wrzucamy do fasolki
- na tłuszczu który się wytopił smażymy cebulkę, wrzucamy do fasolki
- gotujemy chwilkę a następnie dodajemy przecier /passatę i doprawiamy (poza sola i pieprzem, to na koniec)
- jak już lekko zgęstnieje i przegryzie się dodajemy łyżkę lub dwie przecieru pomidorowego
- gotujemy do wybranej konsystencji, dosmaczamy
- najlepsze kilka godzin pozniej a wręcz nastepnego dnia
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny https://zjadlbym.pl/