Elektryczny młynek do pieprzu – jak wybrać i kupić?

Istnieją dwa rodzaje młynków do pieprzu: elektryczny i ręczny. Elektryczny młynek do pieprzu jest z pewnością wygodniejszy w użyciu, a czas przetwarzania przypraw jest tutaj maksymalnie skrócony. Dzięki oryginalnemu projektowi urządzenie może być doskonałą ozdobą stołu. Czym się kierować przy wyborze elektrycznego młynka do pieprzu?

Zalety elektrycznych młynków do pieprzu

Struktura młynka elektrycznego nie różni się od jego mechanicznych odpowiedników. Składa się z trzech części: pojemnika na przyprawy, kamieni lub noży oraz bezpośredniego pojemnika, w którym umieszcza się przyprawy. Najważniejszą jego cechą jest zastosowanie napędu elektrycznego. Zasilanie młynka odbywa się za pomocą baterii, poprzez podłączenie do prądu bezpośrednio lub za pomocą akumulatora. Autonomiczna praca jest jedną z zalet tego urządzenia. Dzięki zastosowaniu napędu elektrycznego mielenie jest szybkie, bardzo wysokiej jakości i z indywidualnym stopniem mielenia. Elektryczne młynki najczęściej mają różne tryby działania mechanizmu mielenia. Urządzenie elektryczne ma wysoką wydajność, jest w stanie poradzić sobie z najtwardszymi przyprawami. Takie młynki mają właściwie tylko jedną wadę – ich cena jest stosunkowo wysoka, zwłaszcza w kontekście cen tradycyjnych młynków. Jednak przy odpowiedniej pielęgnacji urządzenie może służyć nam w kuchni przez długi czas.

Jak wybrać elektryczny młynek do pieprzu?

Przy wyborze młynka elektrycznego należy wziąć pod uwagę jego funkcjonalność i uniwersalność. Ważna jest obudowa. Młynek elektryczny z plastikową obudową nie będzie nam służyć przez długi czas ze względu na właściwości materiału, z którego jest wykonany. Z kolei drewno jest naturalnym, pięknym materiałem, który dobrze usuwa wilgoć, a przyprawy w nim nie nabierają wilgoci i nie „duszą” się. Młyny wykonane są z naturalnego drewna, pokrytego lakierem na zewnątrz są też stylowe i eleganckie. Akryl i tworzywo trwałe materiały, które pozwalają „bawić się” kształtami i kolorami produktów. Nie wchłaniają aromatów i nie przepuszczają wilgoci. Wadą plastiku jest nie ekologiczność. Plastik nie wygląda też zbyt stylowo. Na popularności zyskuje stal nierdzewna. Nie przepuszcza zapachów ani wilgoci. Nie pochłania też zapachu pieprzu jak to dzieje się na przykład w młynkach wykonanych z drewna.

Warto też zwrócić uwagę na trwałość urządzenia, które bezpośrednio mieli pieprz. Najtrwalsze są wykonane ze stali nierdzewnej. Pojemniki na przyprawy powinny być szczelne, chronić produkt przed światłem i wilgocią. Powinieneś wybrać młynek z regulowanym stopniem zmielenia – ta funkcja znacznie rozszerzy możliwości kulinarne. Urządzenia nie powinny mieć szorstkich szwów, pęknięć, wgnieceń ani innych wad produkcyjnych. Młynek może być wyposażony w ostrza, ale w sklepach bez problemu znajdziemy też młynki żarnowe oraz grawitacyjne.

Elektryczne młynki z ostrzami są uznawane za mniej funkcjonalne. Mielenie w nich pieprzu jest dość uciążliwe i często podczas tego procesu pojawia się pył, który może podrażnić nam oczy. Przy wyborze tego typu młynków należy koniecznie zwrócić uwagę na jakość noży. Powinny być one wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Z kolei młynki żarnowe mają funkcje mielenia pieprzu na bardzo drobne cząsteczki bez pogorszenia jakości mielonych produktów. Jak większość młynków elektrycznych także te żarnowe oferują możliwość ustawienia trybu pracy.

Przy wyborze młynka elektrycznego należy koniecznie zwrócić uwagę na obroty urządzenia. Paradoksalnie w tym przypadku im wolniejszy jest młynek – tym lepiej dla nas. Najlepszym wyborem będzie młynek o mocy trzystu watów. Jeśli zamierzasz często korzystać z elektrycznego młynka, to staraj się wybrać urządzenie o wolnych obrotach i dużych żarnach. Ostatnim elementem jest wydajność urządzenia. Pojęcie to określa nam – jaką ilość pieprzu urządzenie jest w stanie zmielić w czasie jednej minuty. Wedle ekspertów najlepszej jakości młynku elektryczne do pieprzu, powinny mielić, od stu dwudziestu do dwustu gram pieprzy w czasie jednej minuty.