Domowe żelki na dzień dziecka – przygotujmy je samodzielnie w domu

Zamiast kupować gotowe żelki z nie do końca dobrym składem, spróbujmy przygotować je samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, a do zabawy chętnie włączą się dzieci. Aby słodycze miały ciekawy kształt, warto użyć foremek do czekoladek czy robienia kostek lodu. Robiąc domowe żelki, które bazują na dużej ilości żelatyny, warto pamiętać, że takie owoce jak kiwi, ananas, papaja zawierają enzymy bardzo szybko rozkładające białka. Dlatego żelatyna po kontakcie z nimi po prostu traci swoje właściwości. Generalnie w przepisach nie poleca się zastępowania jej agar-agarem 1:1, ponieważ ten składnik tworzy zupełnie inną konsystencję, bardziej przypominającą marmoladę niż żelki. Ponadto smak żelków na bazie agar-agaru będzie o wiele mniej wyrazisty. Gotowe słodycze trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy wiedzieć, że żelatyna ma tendencję do wysychania i pochłania zapachy wszystkiego, co znajduje się w pobliżu. Dobrze jest też zjeść żelki w ciągu 5 dni, chociaż są tak pyszne, że zwykle znikają niemal natychmiast. A robi się je na tyle łatwo, ze zawsze można znaleźć chwilę na przygotowanie nowej partii zdrowych łakoci. Jeśli dzieciom nie będzie przeszkadzać kwaskowaty smak słodyczy, cukier możemy w nich całkowicie pominąć.


Oto przykładowe przepisy:

1). Żelki jabłkowe – do ich przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: 40 g żelatyny, 600 ml soku jabłkowego, 1 laska cynamonu.

Przygotowanie – w małej misce mieszamy żelatynę i 100 ml soku jabłkowego. Odstawiamy do napęcznienia. Pozostały sok i laskę cynamonu umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia na małym płomieniu, po czym natychmiast zdejmujemy. Laskę cynamonu wyjmujemy, do soku dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie masę przecedzamy do czystej miski przez gęste sito, aby upewnić się, że nie ma w niej nierozpuszczonych grudek żelatyny. Ciepłą masę przelewamy do silikonowych foremek do cukierków albo jednej dużej formy do pieczenia wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Masę po wystudzeniu wyjmujemy na deskę lub blat i kroimy w prostokąty.

2). Żelki malinowe – do ich przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: 700 g malin, 105 g cukru, sok i skórka z 2 pomarańczy, 40 g żelatyny.

Przygotowanie – maliny i cukier umieszczamy w rondlu, dodajemy sok z 1 pomarańczy. Mieszamy i doprowadzam do wrzenia na minimalnym płomieniu, po czym natychmiast zdejmujemy. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie w małym naczyniu mieszamy żelatynę z resztą soku pomarańczowego. Odstawiamy do napęcznienia. Gorące maliny przecieramy przez gęste sitko. Wszystko, co pozostanie na sicie wyrzucamy, a do przetartych malin dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Masę ponownie przecedzamy do czystej miski przez gęste sitko, aby upewnić się, że nie ma grudek żelatyny. Ciepłą masę przelewamy do silikonowych foremek do cukierków lub do jednej dużej formy do pieczenia wyłożonej folią spożywczą. Po wystudzeniu masę wyjmujemy i kroimy w prostokąty.

Warto też powiedzieć o wegetariańskiej wersji żelki – czyli bez żelatyny, przygotowywanej z agar-agarem. Musimy jednak pamiętać o tym, że będą one różniły się od tradycyjnych smakiem, a także konsystencją – czasem dość mocno. Zwykle taka roślinna alternatywa jest twardsza i nieprzezroczysta, co nie oznacza, że mniej smaczna. Agar-agar wytwarza się z krasnorostów wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. Żelki bez żelatyny zrobimy niemal z każdych mocno dojrzałych owoców i soków owocowych. Świetnie sprawdzą się przetarte maliny i truskawki ze słodkim syropem rabarbarowym oraz zmiksowane na mus mango. Przyjmuje się proporcje około 1 łyżeczki agar-agaru na 100 g owoców, ale zawsze lepiej sprawdzić wskazówki zawarte na opakowaniu.