Czerwone odmiany winorośli

W tym rozdziale dowiesz się, czym charakteryzują sie najbardziej znane czerwone odmiany winorośli – zarówno te międzynarodowe, jak i ich lokalne odpowiedniki.

 Źródło: Winezja.pl

Odmiany międzynarodowe

Cabernet Franc

Odmiana, która najczęściej odgrywa drugie skrzypce w połączeniach z Cabernet Sauvignon. Swoje najlepsze i najbardziej rasowe oblicze pokazuje zwłaszcza w bordoskiej apelacji St-Emilion oraz środkowej części Doliny Loary, w Chinon i Saumur-Champigny, jest także składnikiem dużej części win czerwonych produkowanych w południowo-zachodniej Francji. Wina z Cabernet Franc charakteryzują się owocowymi aromatami, są także mniej taniczne od win Cabernet Sauvignon, a czasami mogą pachnieć strużynami ołówka. Bywa też trawiaste i zapachem może nasuwać skojarzenia niedojrzałości gron.

Cabernet Sauvignon

Najsłynniejsza czerwona odmiana winorośli na świecie. która już dawno temu wyruszyła w świat ze swego rodzinnego Bordeaux. Cabernet Sauvignon uprawia się także w południowo-zachodniej Francji, jest także materiałem niektórych niewiarygodnych win włoskich, szczególnie tzw. „Supertoskanów”, w których często jest mieszana z Merlot lub lokalną Sangiovese. Kalifornia słynie ze wspaniałych etykiet pochodzących z różnych obszarów  Napa Valley i Sonoma County. Praktycznie cały chilijskie winiarstwo zostało zbudowane na tej odmianie. Chilijskie wina  Cabernet Sauvignon, często pochodzące z gron z nieszczepionych krzewów, wyróżniają się owocowymi smakami i miękkimi jak na tę odmianę taninami. Australia idealne miejsce do uprawy tego szczepu odnalazła w Coonawarra, słynnej ze swojej oryginalnej czerwonej ziemi zwanej Terra Rossa. Wina z tego miejsca mają wyraźnie wysoką kwasowość, często też oferują nutę eukaliptusa, przypominają lekarstwa na przeziębienie. Cechą wyróżniającą wina Cabernet Sauvignon jest bardzo mocny i łatwo rozpoznawalny aromat czarnych porzeczek, niuansów mięty i papryki, a jeżeli dojrzewało ono w baryłkach dębowych, może pachnieć cedrem, cygarami i tytoniem. Wina tworzone z Cabernet Sauvignon nie są zbyt alkoholowe, słyną również z głębokiej purpurowej barwy, oraz dużego potencjału starzenia. Bierze się to z fizjologii gron, które są małe i mają grube skórki zawierające bardzo dużo barwników i tanin.

Merlot

Często daje wina zmysłowe w smaku o jedwabistej fakturze tanin. Merlot słynie z win przyjaznych, wcześnie dojrzewających, jednak najlepsze okazy rozwijają się przez całe dziesięciolecia. Jego ojczyzną jest Bordeaux, gdzie jest najczęściej sadzoną odmianą winorośli i przeważającym szczepem używanym do produkcji win z ogólnych apelacji Bordeaux. Najsłynniejsze wina skojarzone z udziałem Merlot powstają na prawym brzegu Żyrondy, w Pomerol i  St-Emilion . Prawie dwie trzecie krzewów tej odmiany rosnących na całym świecie uprawia się we Francji, duże jego areały uprawia się w północno-wschodnich Włoszech, głównie w regionie Friuli, lecz tu daje wina bardziej ekstraktywne. Dużo nasadzeń Merlot znajduje się w obu Amerykach. W Chile jego produkcją zajmuje się więcej winnic niż pozostałych winogron, a wina z tego kraju aromatami potrafią przypominać Cabernet Sauvignon. W Kalifornii jego nuta owocowa jest wykorzystywana zarówno w winach jedno-odmianowych oraz w składach mieszanek w stylu bordoskim.

Pinot Noir

Szlachetna czerwona odmiana z rodziny Pinot, odpowiedzialna za niepowtarzalnie pachnące, wspaniałe wina Burgundii, oddające cześć swoim terroirs. Jednak nie wybacza żadnych błędów niewprawnemu winiarzowi i potrafi też dać wina marne. Niezwykle kapryśna w uprawie, narażona na wiele chorób, z grzybowymi na czele. Młode czerwone Burgundy pachną między innymi malinami, truskawkami, wiśniami i fiołkiem, a czasem rozwijają swój bukiet, który przywodzi na myśl dziczyznę, lukrecję i runo leśne.
Na początku lat dziewięćdziesiątych Pinot Noir rozpoczął swoją nową drogę przez kraje tzw. Nowego Świata. Oregon postawił na Pinot Noir i odniósł spory sukces. Australijczycy w stanie Wiktoria oraz na Tasmanii mają klimaty wystarczająco chłodne dla tej odmiany. Nowa Zelandia w Martinborough prawdopodobnie robi najlepsze Pinot poza Burgundią. W RPA wyniki w najchłodniejszych obszarach są obiecujące. Nawet, jeżeli większość win z Nowego Świata nie oddaje swego terroir, to i tak dostarczają one dużo więcej przyjemności pijącemu niż butelka przeciętnego burgunda w tej samej cenie. W Europie Pinot Noir jest znany pod różnymi nazwami. W północno-wschodniej części Włoch jako Pinot Nero daje wspaniałe wina w Alto Adige. W Niemczech, jako Spatburgunder, jest najczęściej sadzoną czerwoną odmianą winogron i stale podnosi oryginalność i jakość win, często dzięki starzeniu w najwyższej jakości baryłkach dębowych. Uprawia się go także we wschodniej Szwajcarii pod nazwą Blauburgunder,  w Austrii gdzie nazywany jest Spatburgunder i w Alzacji.