Białe odmiany winorośli

Najpopularniejsze międzynarodowe szczepy dające wina białe oraz ich lokalne odmiany.

 Źródło: Winezja.pl

Odmiany międzynarodowe

Chardonnay

Najbardziej popularna i najczęściej sadzona odmiana winorośli na świecie. Pochodzi z Burgundii we Francji, gdzie daje najsłynniejsze i najbardziej cenione trunki. W Styrii w południowej Austrii nazywa się ją Morillon. Swoim delikatnym charakterem smaku, przywodzącym na myśl owoce egzotyczne, mango, banany, a także gruszkę, potrafi cieszyć pełnymi wdzięku, pogodnymi winami o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu, niskiej kwasowości i brakiem mocnego zapachu. Świetnie nadaje się do fermentowania i starzenia w beczkach dębowych, od których ze względu na swój delikatny smak oraz dużą zdolność tlenienia i przyjmowania obcych i pochodzących ze starzenia nut, potrafi wyraźnie zmienić swoje oblicze.

Riesling

Niekwestionowany król a zarazem najbardziej niedoceniana z odmian winorośli. Oferuje wina nieprzypominające żadnych innych: nie jest zbyt alkoholowy, przynosi orzeźwiające smaki owocowej kwasowości, ma niebywała zdolność wyrażania ekstraktem i unikalnymi aromatami charakteru miejsca, w którym wyrósł, a przede wszystkim potrafi dojrzewać i ewoluować w przeróżny sposób przez całe dziesięciolecia. Potrafi też dać wina lekkie, mineralne, rześkie wina w smaku jak górski potok, a z drugiej strony oleiste, słodsze od miodu koncentraty o aromatach kandyzowanych owoców poszytych potężnym ładunkiem słonych nut mineralnych. Uprawia się go przede wszystkim w Niemczech, w dolinie Mozeli, Palatynacie, Rheingau, a także we francuskiej Alzacji oraz w Wachau, Krems i Kamptal w Austrii. Australia uprawia go pod nazwą Rhine Riesling, a najlepsze siedliska znajdują się na chłodniejszych obszarach Australii Południowej, w słynnych dolinach Barossa i Eden.

Sauvignon Blanc

Bardzo popularna odmiana dająca rześkie, wytrawne, mocno aromatyczne i charakterystyczne wina. Ma ostry i przenikliwy zapach, kojarzący się z agrestem, trawą, pokrzywą, liśćmi czarnej porzeczki, a czasem „kocimi siuśkami”. Właśnie dzięki tym wyraźnym i swoistym aromatom Sauvignon zawdzięcza opinię jednego z najłatwiej, nawet dla amatorów, rozpoznawalnego szczepu. Z upływem czasu wina Sauvignon mogą zacząć pachnieć aromatem szparagów z puszki. Wina z tego szczepu pachną i smakują podobnie niezależnie od miejsca, w którym zostały wyprodukowane. Ojczyzną Sauvignon blanc jest górny bieg Loary we Francji, z apelacjami Sancerre i Pouilly-Fume. Powszechnie uprawia się go także w Bordeaux i Bergerac, gdzie jest zazwyczaj zestawiana z ekstraktywną odmianą Semillon. W Europie Sauvignon jest identyfikowany także z regionem Rueda w Hiszpanii, Styrią w Austrii i Friuli Venezia Giulia w północno-wschodnich Włoszech. Największy sukces marketingowy i wysoki poziom jakości win notuje Nowa Zelandia, produkując Sauvignon Blanc w charakterystycznym stylu, o zapachu tropikalnych owoców zawdzięczanych długiej, zimnej fermentacji. W Kalifornii czasami nazywany jest Fume Blanc, i  produkuje się z niego wina charakterystyczne, często dojrzewające w dębinie