ABC kupowania mrożonych warzyw

Nowalijek jeszcze nie ma, a warzywa dostępne na straganach nie są aż tak dobrej jakości, by serwować je w codziennych posiłkach. Zostają więc mrożonki. Tylko jak je kupować, by się „nie przejechać”?

 Maksim Shebeko photoxpress.comSpożycie mrożonych warzyw w Polsce jest o kilka kilogramów mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej. Wszystko jednak powoli na rynku mrożonek się zmienia, ponieważ dostępne w naszym kraju mrożone warzywa są coraz lepszej jakości. A to znaczy, że smakiem i wyglądem przypominają świeże warzywa. Naturalnie produkty sprzedawane w supermarketach mocno się między sobą różnią, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wybierać mrożonki, by były naprawdę dobre.

  1. Warzywa saute
    Kupowanie mieszkanek warzywnych bardziej przypominających gotowe dania, niż warzywa do gotowania w wodzie – nie jest dobrym wyborem. Nie dajmy się oszukać i nie wybierajmy produktów z sosami czy mieszankami przypraw – zwykle w takich mieszankach zawiera się mnóstwo konserwantów.
  2. Byle bez wody
    Opakowania mieszanek warzyw nie są przezroczyste, więc nie mamy szans zobaczyć czy wewnątrz znajduje się mocno zmrożona woda, okalająca marchewkę czy fasolkę. Dlatego warto przed włożeniem opakowania mrożonek do koszyka, potrząsnąć nim lekko, by się przekonać czy w środku nie znajduje się bryła lodu, bo jeśli tak jest nie kupujmy tego produktu, bo mógł on być rozmrożony i ponownie zamrożony.
  3. Mrożonka „mono”
    Jak twierdzą analitycy rynku spożywczego, w naszym kraju coraz popularniejsze są mrożonki typu „mono”, czyli te zawierające jedno tylko warzywo. To dobrze. Właśnie te mrożonki są najlepsze, ponieważ warzywa zachowują w nich nie tylko ładny kolor, ale i doskonały smak. Takie mrożonki łatwiej jest gotować (w mieszankach poszczególne składniki po wymienionym na etykiecie czasie gotowania mogą nie być tak samo miękkie).
  4. Wygląd po lekkim rozmrożeniu
    Jedynymi produktami warzywnymi w mrożonkach, które mogą po kilkunastu minutach po wyjęciu z zamrażalnika pobrudzić wnętrze opakowania swoim „sokiem” są buraki i szpinak. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika widzimy, że z warzyw wylewa się sok, albo np. w mieszance do zupy, marchewka posklejana jest z kawałkami fasolki czy groszku – świadczy to o niewłaściwej temperaturze zamrażania. Takie warzywna na pewno nie mają pełni wartości odżywczych.
  5. Transport nie tylko do chłodni
    Aby nasze mrożonki były smaczne i zdrowe, nie mogą być wielokrotnie zamrażane. Dlatego też robiąc zakupy w hipermarkecie, mrożonki wkładajmy do koszyka na końcu. A jeśli mamy zamiar jeszcze po zakupach spożywczych, gdzieś pojechać z mrożonkami, koniecznie zaopatrzmy się w torbę termoaktywną. Co prawda nie zmrozi ona produktów, ale do 3-4 godzin utrzyma wewnątrz temperaturę umożliwiającą włożenie mrożonek do zamrażalki.