
Gruszka krokodyla, czyli awokado to wyjątkowy owoc. Dobroczynny, odżywczy, ale i bardzo kaloryczny.
A oto 5 mogących zaskoczyć faktów o awokado:
- Najbardziej kaloryczny owoc świata
W 100 g awokado znajdować się może do 170 kcal – tego nie pobije żaden inny owoc. Ba! Nawet niektórym słodyczom do tego daleko. 80 g batonika z owsianego w karmelu i czekoladzie ma „zaledwie” 160 kcal! - Znane 7000 lat p.n.e.
Wykopaliska z terenów obecnego Meksyku dowodzą, że awokado znane było już 7000 lat p.n.e., kilkaset lat później dobre rekomendacje o tym owocu rozeszły się na rejon Ameryki Południowej i Północnej. - Owoc, który nie dojrzewa rosnąc
Awokado nie dojrzewa na drzewach, by było gotowe do spożycia, musi się „odleżeć”. Najlepiej dochodzi do tego w papierowej torbie, a jeszcze lepiej w towarzystwie np. bananów i jabłek – te bowiem wytrącają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania awokado. - Awokado do drinków i purée
Awokado poza byciem składnikiem deserów (np. mieszanek lodów), na Filipinach jest popularnym dodatkiem do purée, zaś z cukrem i mlekiem stanowi dodatek do drinka. - Romantyczny owoc
Awokado jako jeden z nielicznych owoców rośnie w parach. Dzięki tej nietypowej właściwości awokado stało się dla Azteków symbolem miłości.




