3 wypróbowane pomysły na wielkanocny obiad

To tradycja sprawia, że nasze Święta są tak wyjątkowe. Stąd menu świąteczne musi zawierać choćby szczyptę tradycji.

 evgenyb photoxpress.comNasze propozycje na świąteczny obiad może nie są najprostsze, jednak zakładamy , że czas ich przygotowania będzie czasem spędzonym na budowanie naszej świątecznej tradycji.

  1. Pasztet z żurawiną
    Do przygotowania pasztetu potrzebne nam będą:
    – 1,5 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)
    – 200 g wątróbki
    – 2 jajka
    – cebula
    – pół startej bułki
    – żurawina
    Małe kawałki mięsa wieprzowego należy obsmażyć w oleju z lekko zeszkloną cebulą. Następnie mięso podlane wodą, musi być przez około godziny duszone z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. W tym czasie do rondelka należy włożyć pokrojoną wątróbkę, zalać gorącą wodą i gotować nie dłużej niż 10 minut. Kiedy mięso wieprzowe jest gotowe, a wątróbka ostygnie, całość należy zmielić, dodać jajka, bułkę tartą i namoczoną żurawinę.
    Całość zapiec w piekarniku w temperaturze około 220 stopni przez 50 minut.
    Do pasztetu dobrze pasować będą ziemniaczki w mundurkach i lekka sałatka z oliwą z oliwek, sałatą lodową, pomidorami i kukurydzą.
    Przepis prosty i szybki – smak doskonały!
  2. Kaczka w jabłkach
    Kaczka najlepiej smakuje z winem i w jabłkach. Dobrze jest kupić ją już pozbawioną wnętrzności, jeśli to nasza pierwsza przygoda z nadziewaniem.
    Przed przygotowaniem nadzienia kaczkę należy natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i koniecznie roztartym czosnkiem – nabierze wówczas aromatu , który podkreśli kwaskowatość jabłek.
    Do farszu potrzebne nam będą:
    – 4 średnie niezbyt kwaskowate jabłka
    – rodzynki i suszona żurawina
    – szklanka wina (najlepiej półwytrawnego)
    – cebula
    Zaczynamy od przygotowania cebuli, którą należy drobno posiekać i zeszklić na stopionym maśle. Następnie dodać żurawinę i rodzynki, natkę pietruszki, tartą bułkę, przyprawy, a dalej roztrzepane jajko. Całość kilka minut podgrzać, cały czas mieszając. Jabłka obierać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Farszem nadziać kaczkę na przemian z jabłkami (warstwa farszu i warstwa jabłek). Pamiętajmy, by przed włożeniem jej do piekarnika (na początku 200 st. C, później 180 st. ) podwiązać kaczce skrzydła za nogi, obficie posmarować jej skórę masłem i gęsto nakłuć widelcem.
    Kaczkę pieczemy 30 minut na piersi i około 25 min. na plecach (podczas tego drugiego etapu kaczce na blasze mogą towarzyszyć już ćwiartki jabłek).
    Do takiej kaczki najlepiej podać sałatkę makaronową z zielonym ogórkiem lub sałatkę brokułową z ziemniakami i serem typu feta

  3. Biała kiełbasa w piwie
    Danie, które ma sporo kalorii, nie zawsze wychodzi, ale jest … po prostu doskonałe! Nie potrzebuje żadnych dodatków poza kilkoma plasterkami zielonego ogórka, liściem sałaty lub garścią oliwek. Broni się nawet saute.
    By przygotować kiełbasę w piwie musimy przede wszystkim zaopatrzyć się w bardzo dobrej jakości świeżą białą kiełbasę. Wybieramy albo małe kiełbaski, albo wersję dłuższą, którą należy na patelni zwinąć.
    Czego poza kiełbasą będziemy potrzebować (w wersji dla trzech osób, na 6 małych kiełbasek):
    – pół litra piwa jasnego mocnego lub piwa typu porter, do którego koniecznie dodać trzeba dwie łyżki cukru
    – trzy duże cebule
    – liście laurowe
    – sól, pieprz, kminek
    Zaczynamy od podsmażenia cebuli, na którą kładziemy na kilka minut białą kiełbasę. W tym czasie piekarnik rozgrzewa się do 200-220 st. C. Lekko podpieczona kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą i zalewamy całym piwem (jeśli używamy piwa typu porter koniecznie dosypmy dwie łyżki cukru). Ile smażymy? Tu nie ma żadnych wskazówek, piwo powinno się zagęścić na tyle, by jego słód skleił cebulę.
    Danie jest dość ciężkie, dlatego polecamy spożywać je wyłącznie ze świeżymi, zielonymi warzywami.