Zupa z soczewicy czerwonej z kiełbasą

Zupa z soczewicy czerwonej z kiełbasą
Gęsta, rozgrzewająca, pyszną. Troche jaka fasolowa/grochowa, ale też smak lekko inny. Lepiej smakuje niż wygląda 🙂
Ingredients
  1. 2 kawałki kiełbasy (ja użyłem podwawelskiej ale każda się nada, byle nie za słona)
  2. 200 gram soczewicy czerwonej (wolałem dac więcej aby zupa była gęstsza)
  3. 1 cebula
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 3 marchewki
  6. 2 pietruszki
  7. kawałek selera
  8. puszka pomidorów w zalewie
  9. kostka rosołowa lub bulion (około litra)
  10. liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Soczewicę zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na pół godziny.
  2. Warzywa kroimy jak lubimy (kostka, plasterki) . Cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki lub pół plasterki
  3. Kiełbasę obsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy warzywa, a po 5 minutach soczewicę i pomidory. Smażymy kilka minut często mieszając.
  4. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy rosołem/bulionem , dodajemy po około 3 ziarnek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusimy około 40-50 minut. Gotowe.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/