Zupa gulaszowa węgierska

Zupa gulaszowa węgierska
Zupa gulaszowa węgierska
Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie.
Ingredients
  1. kg wieprzowiny (w sumie dowolna część)
  2. 2-3 cebule
  3. smalec (2-3 łyżki)
  4. 6 ząbków czosnku
  5. 3 łyżki papryki słodkiej w proszku
  6. pomidory w puszce
  7. 3 czerwone papryki
  8. bulion warzywny (około 1.5 litra)
  9. liść laurowy
  10. 2 marchewki
  11. 4 ziemniaki
  12. majeranek
  13. pasta paprykowa węgierska ostra
  14. sól, pieprz
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku
  2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę.
  3. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut
  4. Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy
  5. Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie)
  6. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie.
  7. 20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki i majeranek oraz doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).
  8. Gotowe 🙂
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/