Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą
Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca.
Ingredients
  1. fasola np piękny jaś - opakowanie
  2. pętko kiełbasy
  3. 15-20 dag boczku
  4. ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz
  5. włoszczyzna
  6. kilka ziemniaczków
  7. udko na rosół
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. dzień wcześniej moczymy fasolę w wodzie
  2. wrzucamy do zimnej wody udko i gotujemy na niezbyt dużym ogniu do momentu aż puści białko (tzw szumowiny) które zbieramy.
  3. dorzucamy fasole (wypłukaną) , kostkę rosołowa, kilka ziarnek ziela angielskiego i listków laurowych
  4. gotujemy na średnim ogniu aż fasola zmięknie. w razie potrzeby podlewamy wodą
  5. gdy fasola będzie już mięka dorzucamy obraną włoszczyznę (1/3 włoszczyzny można zetrzeć na tarce i w ten sposób wrzuci - zupa będzie gęstsza) oraz ziemniaczki pokrojone w kostkę
  6. doprawiamy majerankiem (obficie)
  7. gdy warzywa i fasola będą miękkie zupa jest gotowa. tutaj trick który można zastosować ale nie trzeba - w zależności czy lubimy zupę w postaci bardziej płynnej lub też bardziej kremowej. Jeśli kremowej - to trochę fasoli wyławiamy i mielimy mikserem na papkę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Skrobia rozpuści się w zupie i ją zagęści.
  8. Jeeemy. Najlepiej smakuje drugiego dnia.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/