Wołowina stir fry z warzywami

Danie to jest jednym z najprostszych i najszybszych pomysłowna obiad. Istnieje w milionach odmian i wariacji – w zasadzie jestesmy ograniczeni jedynie swoją pomysłowością. Możemy je zrobić z wołowiną, kurczakiem, krewetkami, tofu, wieprzowiną, rybą. Cokolwiek nam przyjdzie do głowy. A nawet bez dodatku białkowego. Zmienia się jedynie czas smażenia. Ja podam wersję którą jadłem ostatnio ale bez dokładnych proporcji i czasu przygotowywania – jedynie ogólny zaryz. 

Co potrzebujemy?

  • wołowinę, kurczaka, tofu, wieprzowinę, rybę – na co mamy ochotę
  • warzywa – ja użyłem mieszanki chińskiej kupionej w supermarkecie plus dodatkowo fasolka mrożona żółta, zielona oraz groszku i marchewki – też z mrożonek
  • sos sojowy lub teryaki
  • jakiś sos – ja użyłem sirrachy i słodko ostrego tao tao
  • makaron chow mein – ale nada się również ryżowy lub tagiatelle
  • ostra papryczka – nie jest konieczne, ale lubię
  • przyprawy do smaku – jakie lubimy

Jak  przygotowujemy?

  1. Mięso najpierw marynujemy około poł godziny. Ja użyłem mieszanki sosu sojowego, siracchy i sosu teryiaki. Ale wystarczy sam sos sojowey. Nie za dużo.
  2. Warzywa miałem mrożone więc rozmrażam i daje chwilę aby odciekły z wody.
  3. Gdy wszystko jest gotowe – rozgrzewam olej lub oliwę na patelni i wrzucam mięso. Smażymy szybko na wysokim ogniu tak aby pory się zamknęły. Dodaję równiez pokruszoną lub pokrojoną drobno papryczkę ostrą (w zalezności czy mamy suszoną czy świeżą).
  4. Następnie dodaję warzywa – potrzebują dosłownie 4-5 minut .
  5. W międzyczasie przygotowuję makaron chow mein (kupiony w supermarkecie). Potrzebuje 4-5 minut aby się ugotować al dente. Uważać zeby nie rozgotowac.
  6. Do warzyw i mięsa dodaję kilka łyżek sosu słodko ostego oraz łyzkę sosu sirachcha (to można pominąc jeśłi nie lubicie na ostro).
  7. Po kilku minutach gdy sos zacznie się karmelizować dodaje makaron, mieszam wszystko, czekam 1-2 minuty i gotowe.
  8. Podajemy.