Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku. Klasyk kuchni francuskiej. Trochę jak nasz gulasz wołowy ale ... dużo bardziej wytrawny. Jeśli nie lubicie smaków wytrwanych, to nie będzie danie dla Was. W daniu mocno czuć smak wina więc jego wybór będzie dosyć istotny. Ale po kolei...
Ingredients
  1. pół kilograma wołowiny (ja użyłem polędwicy, ale nada się każda część. i będzie taniej)
  2. 1.5 szklanki czerwonego wina (wytrawne, choć ciekawy jestem co by było jak by zrobić z np półsłodkim?
  3. bulion wołowy z kostki (lepszy własny, ale szkoda czasu)
  4. 2-3 liście laurowe
  5. 2-3 ząbki czosnku
  6. łyżeczka tymianku
  7. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  8. mąka
  9. masło
  10. 2 cebule
  11. pół kilo pieczarek
  12. olej
  13. sól, pieprz
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Wołowinę kroimy w kostkę (raczej grubą), obsmażamy na oleju (obsmażamy, nie dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni.
  2. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu z wodą, łyżka masła i pół łyżeczki tymianku. Odcedzamy.
  3. Pieczarki kroimy na ćwiartki i rumienimy na maśle.
  4. Mięso odsączamy od sosu. Na szklankę sosu dodajemy łyżkę mąki i łyżkę masła. Sos zagotowujemy z wymieszaną mąką z masłem aby zgęstniał. Dodajemy do niego cebule, mięso, pieczarki i gotujemy 10 minut aby smaki się połączyły. Doprawiamy.
  5. Gotowe. Z czym podajemy? Ziemniaki, kasza gryczana. Smacznego.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/