Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulką
Pyszna wątróbeczka. Można ją kochać albo nienawidzić. Większość nienawidzi, ja kocham. Mi naprawdę smakuje i jam jako przysmak a nie jako zwykłe danie. Grunt ją dobrze zrobić. I powiem Wam jak.
Ingredients
  1. trochę mleka
  2. trochę mąki
  3. 2-3 cebule
  4. wątróbka drobiowa (około 0,4 kg)
  5. sól, pieprz, olej
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. wątróbkę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki
  2. wrzucamy ją do mleka i odstawiamy na pół godziny. będzie delikatniejsza i smaczniejsza
  3. następnie suszymy ją i panierujemy delikatnie w mące
  4. wątróbkę smażymy około 5 minut na rozgrzanym oleju
  5. zdejmujemy z patelni i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę (aż się zeszkli)
  6. wrzucamy do cebulki wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy na srednim ogniu jakieś 15-20 minut aż zrobi się sosik a wątróbka będzie miekka.
  7. można w trakcie duszenia dodać np musztardy - uatrakcyjni i zmieni lekko smak - ale to kwestia gustu
  8. podajemy. np z ziemniaczkami tłuczonymi
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/