TOP 5 – najdroższe w kuchni

Bogacze lubią otaczać się drogocennymi przedmiotami, ale lubią też drogo jeść. W kuchni typowego milionera najdroższa nie może być żona i to wcale nie dlatego, że prawie nigdy tam nie wchodzi.

Danie za 800 zł to nawet w polskiej rzeczywistości nic nadzwyczajnego. Mało tego, by zamknąć się w kwocie 800 zł nawet z niektórych najdroższych składników trzeba będzie zrezygnować. To, co pojawia się na talerzach milionerów nie zawsze będzie najsmaczniejsze. Cenę kuchni bogaczy wyznacza bowiem pewna niedostępność składników. Co jest na liście najdroższych kulinarnych produktów?

  1. Tuńczyk o błękitnych płetwach – Wiecie jaki kolor ma tuńczyk? Jeśli nie wiecie jaki ma, na pewno domyślacie się jakiego koloru nie ma. Niebieski? Tak, błękitne tuńczyki to rzadkość, dlatego jeśli takie okazy pojawiają się w sprzedaży, osiągają horrendalne ceny. Tuńczyk błękitnopłetwy może osiągać sporą wagę, a rekordowa cena za kilogram tej ryby to 800 dolarów. Za 128-kilogramowyu okaz w 2009 roku na aukcji w Tokio zapłacono ponad 100 dolarów.
  2. Ziemniaki La Bonnotte – W biedzie najczęściej jada się to co łatwe w uprawianiu i czego jest najwięcej. Nie dziwi więc fakt, że w okresie wojny w Polsce jadło się głównie ziemniaki. W naszej szerokości geograficznej ziemniaki do dziś uchodzą zresztą za jeden z tańszych elementów diety. Ale są i takie ziemniaki, których cena może przyprawić o zawrót głowy. Mowa tu o ziemniakach La Bonnotte, których kilogram kosztować może około 700 dolarów. Skąd ta cena? Gatunek ten uprawiany jest tylko w jednym miejscu na świecie, a mianowicie na francuskiej wysepce Île de Noirmoutier. Wyspa ma 49 km kw., około 10 000 mieszkańców, a uprawiany na niej gatunek ziemniaków słynie z tego, że jest delikatnie słodkawy.
  3. Wołowina Kobe – Niezwykła marmurkowa struktura mięsa bydła rasy Wagyu wytwarzana jest dzięki niezwykłej hodowli, która opiera się na ekologicznych uprawach, serwowaniu krowom i buhajom piwa oraz ręcznym masażom, które mają równomiernie rozłożyć w mięsie tłuszcz i mięśnie. Kilogram wołowiny tak hodowanego bydła mięsnego kosztować może około 500-900 dolarów za kilogram, zaś najtańszy stek z tego mięsa to wydatek rzędu 200 zł.
  4. Szafran – Najdroższa przyprawa świata otrzymywana jest z słupków szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus), które zbiera się ręcznie i suszy nad rozżarzonym węglem na specjalnych siatkach. Na kilogram tej przyprawy potrzeba czasem 200 tys. kwiatów, a to sprawia, że koszt wynosi około 2000 dolarów za kilogram gotowej przyprawy.
  5. Białe trufle – Trufle generalnie do tanich nie należą, jednak ich biała odmiana to absolutny hit wśród drogich produktów spożywczych. Ceny białych trufli zależą oczywiście od średniej rocznej wielkości zbiorów. Czasem więc za kilogram zapłacić trzeba około 10 a nawet 14 tys. dolarów. Smakosze twierdzą, że warto.