Tofu po koreańsku

Tofu po koreańsku
Korański pomysł na wegetariańskie tofu. Danie jest ostro - słodkie (ze względu na użycie ostrej koreańskiej pasty paprywkowej i słodkiego mirinu oraz miodu). Może nie nada się na danie główne, ale doskonale sprawdzi się jako przystawka lub składnik sałatki.
Ingredients
  1. tofu około 350-400 gram, pokrojone w plasterki
  2. 2 łyżki mirinu (jeśli nie mamy to możemy użyć słodkiego wina z cukrem w proporcjach 1 łyzka wina / 1 łyżka cukru)
  3. 1 łyżka sosu sojowego
  4. 1 łyżeczka miodu
  5. 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  6. 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
  7. 4 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
  8. majonez
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. 1. Najpierw przygotowujemy marynate. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniiki (poza majonezem i samym tofu) a następnie obtaczamy w postawym sosie tofu i odstawiamy na przynajmniej 6h a najlepiej na noc.
  2. 2. Gdy już tofu będzie zamarynowane wykładamy je na papier do pieczenia, smarujemy resztką marynaty i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  3. 3. W tym czasie przygotowujemy sos - 1 łyzkę pasty chilli koreańskiej mieszamy z 2 łyżkami majonezu.
  4. 4. Gotowe. Zajadamy tofu z naszym dipem. Całkiem nieźle smakuje też na zimno następnego dnia
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/