Tatar ze śledzia z buraczkami

Tatar ze śledzia z buraczkami
Tatar ze śledzia z buraczkami
Tatar chodził za mną od 2 tygodni, natomiast śledź od kilku dni.. A może tatar ze śledzia? I tak się stało. Poszukiwałem fajnego przepisu i trafiłem na przepis Dominiki Wójciak z Masterchefa. I przyznam jest genialny.. Dawno nie jadłem nic tak pysznego.
Ingredients
  1. 4-5 filetów śledzia
  2. jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde
  3. 1 czerwona cebula
  4. łyżeczka chrzanu tartego
  5. 2-3 małe buraki
  6. 4 łyżki oleju rzepakowego
  7. 1 zielony ogórek
  8. 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem)
  9. 1 łyżeczka miodu
  10. kwaśna śmietana (kilka łyżek)
  11. pieprz, sól
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Gdy będa gotowe studzimy je, obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki i dodajemy miód i ocet winny (jabłkowy) i doprawiamy do smaku
  2. Śledzie odmaczamy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny (kilkukrotnie zmieniając wodę) a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym
  3. Ogórki kroimy na pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę.
  4. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę.
  5. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków
  6. Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany.
  7. Pycha!
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/