Tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Tagiatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Ingredients
  1. makaron tagiatelle (wstążki)
  2. pierś z kurczaka
  3. 0,3 kg pieczarek - choć ja lubię więcej - jest bardziej pieczarkowy
  4. 200 g śmietany 18%
  5. sos sojowy ciemny grzybowy
  6. trochę mleka
  7. sol, pieprz, czerwona papryka słodka w proszku , olej, mąka
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. gotujemy makaron al dente
  2. kurczak w kostkę i marynujemy go godzinę w 2 łyżkach papryki , 2 oleju, 2 sosu sojowego
  3. pieczarki kroimy na kawałki (lepsze większe bo i tak się mocno skurczą przy smażeniu/duszeniu), podsmażamy na patelni, dorzucamy kurczaka i smażymy
  4. do śmietany dodajemy 2 łyżki mąki (do zagęszczenia) i 2-3 łyżki mleka. mieszamy dokładnie
  5. do smażących się pieczarek i kurczaka wlewamy pół szklanki wody i następnie śmietanę. dokładnie mieszamy i smażymy do uzyskania konsystencji sosu
  6. doprawiamy do smaku i dorzucamy ugotowany makaron
  7. gotowe !
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/