Szarlotka z whisky

Szarlotka z whisky

Szarlotka z whisky
Pyszna szarlotka. Dużo lepsza niż tradycyjna. Choć oczywiście to kwestia gustu. Ale równie prosta w przygotowaniu. Do dzieła.
Ingredients
  1. masło
  2. 250 gram mąki
  3. 2 żółtka
  4. trochę cukru pudru
  5. cukier waniliowy
  6. soda oczyszczona
  7. 50 gram śmietany 18%
  8. 6 dużych jabłek
  9. miód
  10. brązowy cukier
  11. cynamon przyprawa
  12. goździki
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Mąkę, 100 gram masła, 2 żółtka, 70 gram cukru pudru, śmietanę , łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę sody oczyszczonej mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Gdy już je wyrobimy dzielimy je w proporcjach 2 do 1 i umieszczamy w lodówce.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w duża kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cynamony i 5-6 goździków i podsmażamy około minuty. Dodajemy wtedy jabłka i smażymy aż zaczną puszczać sok
  4. Dodajemy wtedy 2 łyżki miodu i 100 gram cukru brązowego. Smażymy 3-4 minuty.
  5. Dodajemy 60 ml whisky i czekamy aż alkohol odparuje
  6. Całość studzimy a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni
  7. Ciasto rozkładamy w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremce. Całość nakłuwamy widelcem dosyć obficie.
  8. Ciasto wstawiamy 10 na minut do piekarnika.
  9. Gdy ciasto wystygnie rozkładamy na nim jabłka a na nie ścieramy 1/3 ciasta odłożonego wcześniej (na grubej tarce)
  10. Wrzucamy do piekarnika na kolejne 35-40 minut. Smacznego.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/