Strogonow ala Snejk

Strogonow ala Snejk
Ingredients
  1. 0.5 kg mięsa wołowego (ja użyłem pręgi wołowej ale może być również każda inna część albo też nawet wieprzowina czy drób - wychodzi doskonale, zmienia się tylko czas gotowania)
  2. passata pomidorowa - jakieś 0.6 litra
  3. pieczarki - ja lubię dużo
  4. trochę mąki do zagęszczenia
  5. 1-2 papryki
  6. 1-2 cebule
  7. bulion moze byc w kostce
  8. przyprawy
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. mięso kroimy w kostkę , obtaczamy w mące i podsmażamy. wrzucamy do gara
  2. szklimy cebulkę. wrzucamy do gara
  3. zalewamy mięso wodą (żeby pływało), dodajemy kostkę rosołowa, dusimy na średnim ogniu.
  4. kiedy mięso już będzie miękkawe wrzucamy paprykę pokrojona w paseczki i pieczarki w plastrach (lepsze duże plastry niż mniejsze)
  5. dodajemy passatę pomidorową
  6. dusimy do miękkości mięsa
  7. jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka na końcu zagęszczamy lekko mąką. Ale należy pamiętać że to bardziej gęsta zupa niż np zawiesisty gulasz
  8. doprawiamy sola, pieprzem , ja dodałem jeszcze w trakcie gotowania łyżeczkę ostrej węgierskiej pasty paprykowej. jak kto lubi. ja lubię na ostro.
  9. jemy. można same, można z chlebem lub np z kaszą (jeśli zrobimy gęstsze)
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/