Sposób na lasagne

lasgagne

By przyrządzić danie, którego smak przyprawi o rozkoszne omdlenie nasze kubki smakowe, potrzebne są zaledwie trzy elementy: czas, przestronna kuchnia i składniki. Składniki te są powiązane ze sobą w sposób wykluczający ich zastąpienie półproduktami.

Lasagne to rodzaj makaronu występujący w postaci prostokątnych płatów, potocznie tego terminu używa się także do opisu dania przygotowywanego na bazie tego makaronu. Farsz takiego dania stanowią naprzemiennie układane warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, ale to nie jedyny sposób na lasagne.

Zaczynamy od mięsa mielonego. Podsmażamy cebulkę (dobrze zrobić to na oleju z orzeszków ziemnych), w misce przygotowujemy mięso, rozrabiamy je palcami, dodajemy dwa ząbki czosnku, dwa „rozbełtane” jajka, przyprawiamy solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, papryką mieloną, bazylią, masalą i kardamonem. Mięso z przyprawami czule mieszamy. Wszystko wrzucamy na zeszklona cebulkę, dodajemy paprykę, taragon, marzeh, estragon, jak już się przysmaży, polewamy całość czerwonym winem.

Równocześnie przygotowujemy szpinak; rozmrażamy, dodajemy jajko, ząbek czosnku, pieprz, sól, kardamon. Szpinak musi sam dojść do wniosku, że jest gotów, o czym poinformuje nas wydając zapach czosnku, więc póki co możemy spokojnie wrócić do mięsa. Jeśli wino dostatecznie już wyparowało, dodajemy paprykę i zalewamy po raz kolejny. Szpinak po kilkunastu minutach powinien być gotów, więc zaczynamy wykładanie naczynia żaroodpornego. Spód naczynia proponuję wyłożyć umoczonymi w mleku krakersami, jako pierwszą warstwę wybrać mięso, następnie szpinak i dopiero wtedy płaty makaronu, zależnie od głębokości naczynia, warstw będzie cztery lub pięć, ostatnią warstwę polewamy lekko olejem z orzechów ziemnych i posypujemy grubo tartym serem.

Pieczenie zależnie od gustu, powinno trwać od 30 do 60 minut, całość podajemy naturalnie na ciepło, najlepiej z fasolką szparagową i serem typu feta.
Skadniki:

  • 250 g mięsa mielonego wołowego (choć wołowo-wieprzowe też może być)
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 300 g makaronu lasagne
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka
  • pół paczki krakersów (około 10 sztuk),
  • ¼ papryki (zielonej, czerwonej i żółtej dla urozmaicenia, ale, może być duża czerwona)
  • przyprawy