Rodzaje miodów

Pół kilograma miodu rocznie – tyle zjada statystyczny Polak. Dużo? Wcale nie nasi zachodni sąsiedzi zjadają rocznie kilka razy więcej. A miód przecież poza cukrami prostymi zawiera niezliczone ilości aminokwasów, witamin i mikroelementów. Nie należy go zatem z diety wykluczać.

Miód wytwarzany jest najczęściej przez pszczoły miodne poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych. Byśmy mogli smakować ten słodki produkt, pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie następnie samoczynnie miód ulega dojrzewaniu. Co istotne niektóre gatunki miodu mogą zawierać składniki leczące pewne schorzenia z uwagi na zawarte w nich substancje farmakologiczne, warto się więc zastanowić jaki miód wybieramy.

Jak je dzielić?

Możemy się spotkać z kilkoma podziałami miodów, jednak dwa są szczególnie trafne. Pierwszy to podział na miody:
– nektarowe (kwiatowe),
– spadziowe,
– mieszane.
Drugi podział to ten, który przytacza Polski Związek Pszczelarzy, a dzieli on miody na:
– jasne,
– ciemne,
– spadziowe.

Miody jasne

W zasadzie oba podziały można blisko zestawić bowiem miody nektarowe mają zazwyczaj jasną barwę, tylko nieliczne są ciemnożółte lub brązowe. Polski Związek Pszczelarzy do miodów jasnych zalicza miody: akacjowy, rzepakowy, lipowy, koniczynowy i malinowy. Najjaśniejszy jest białawy miód akacjowy, zaś najciemniejszy złocistoczerwony miód malinowy o lekko kwaskowatym smaku. Ten ostatni ma zapach malin i doskonale pomaga w walce z miażdżyca i niedokrwistością. Jednak wszystkie miody jasne mają jakieś właściwości prozdrowotne:

  • akacjowy – pomaga w zaburzeniach układu trawiennego,
  • rzepakowy – posiada właściwości detoksykujące,
  • lipowy – działa przeciwgorączkowo, wykrztuślnie i uspakajająco,
  • koniczynowy – uspokaja i wspomaga leczenie anemii.

Miody ciemne

Do kategorii miodów ciemnych Polski Związek Pszczelarski zalicza:

  • miód wielokwiatowy – może mieć kolor od żółtego do ciemnobrązowego, a zbierany jest z różnych roślin uprawnych, kwiatów i ziół. Stosowany bywa przeciw anemii i w przypadku występowania uporczywych alergii,
  • miód gryczany – ma kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego. W jego zapachu wyraźnie wyczuwalny jest zapach gryki, który bywa lekko piekący. Miód gryczany zawiera duże pokłady magnezu i witamin. Choć większość z nas kojarzy go wyłącznie z miodem pitnym, bywa stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy oraz osłabieniu pamięci,
  • miód wrzosowy – w stanie płynnym miód ten ma kolor brunatny, a po skrystalizowaniu bywa pomarańczowy. Jego cechą charakterystyczną jest ostry, gorzkawy smak. Wykorzystywany bywa do leczenia zapalenia dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapalenia jelit.

Miody spadziowe

Miód spadziowy wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Wsprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej.