Jak przygotować stek doskonały

stek

Stek kojarzy nam się głównie ze specjałem kuchni amerykańskiej, w której mięso wołowe zasłużyło na wysoka pozycję. Odmian steków jest wiele, niekoniecznie muszą być przygotowane z mięsa wołowego, jednak właśnie z takich befsztyków słyną przydrożne bary w sercu Stanów Zjednoczonych.

Przygotowanie idealnego befsztyka nie jest łatwe i to wcale nie dlatego, że wszyscy mamy inne preferencje dotyczące tej potrawy, ale dlatego, że trzeba się trochę naszukać, zanim znajdzie się idealne mięso, a to przecież podstawa smacznego befsztyka.

Co kraj to stek

Steki przygotowywać możemy z różnych rodzajów wołowiny rostbefu, polędwicy wołowej lub udźca wołowego. Niezależnie od rodzaju mięsa, zadbać należy o jego świeżość, najlepsze mięso powinno mieć ciemnoczerwony kolor i nie lepić się.
Najłatwiejsze do przygotowania oraz najbardziej tradycyjne będą steki z polędwicy, które można podawać w różnym stopniu wysmażenia. Za steki krwiste uchodzą te smażone około minuty po każdej ze stron, jeśli chcemy podać steki mocno wysmażone, najpierw poszczególne kawałki mięsa smażymy po 3-4 minuty po każdej ze stron, następnie lekko chłodzimy i na dodatkowym maśle smażymy raz jeszcze od 2 do 3 minut. Warto pamiętać, że najbardziej skutecznym sposobem sprawdzania twardości steków jest dotykanie ich dłonią. Tylko wtedy możemy właściwie ocenić sprężystość mięsa.
Jak najlepiej sprawdzić czy mięso jest odpowiedniej twardości?

Test na krwistość

Otwórz dłoń, tak by widzieć jej wnętrze. Teraz po kolei łącz ze sobą kciuk i palec wskazujący, kciuk i palec środkowy, kciuk i palec serdeczny a na końcu kciuk i mały palec, za każdym razem sprawdzaj drugą dłonią napięcie mięśnia znajdującego się pod nasadą kciuka. Każdej parze palców przyporządkowany jest stopień wysmażenia, dzięki czemu porównując twardość mięsa do napięcia swoich mięśni, można łatwo ocenić jak się wysmażył. Spora część profesjonalnych kucharzy uważa ten sposób za najlepszy do określenia krwistości.

 

    Pamiętaj sprawdzasz zawsze napięcia mięśnia tuż pod podstawą kciuk. Oto co oznaczają poszczególne napięcia:
  • kciuk + place wskazujący – stek krwisty
  • kciuk + palec środkowy – stek średnio wysmażony
  • kciuk + palec serdeczny – stek wysmażony
  • kciuk + mały palec – stek mocno wysmażony