Podróż za kotletem i krewetką

Co sprawdzacie wybierając miejsce, gdzie spędzicie wakacje? Ceny, klimat, zabytki i atrakcje turystyczne? Wedle badań serwisów turystycznych coraz częściej przed wyjazdem na wakacje, sprawdzamy kulinarne specjalności regionu.

Turystyka kulinarna zwykle była domeną narodów szczególnie zainteresowanych kuchnią. Np. Włosi sprawdzają czy na francuskim wybrzeżu znajdą dobre makarony, Anglicy czy będą mogli rozkoszować się wyjątkową francuską kuchnią spędzając weekend w którymś z przybrzeżnych kurortów. Jednak czasy się zmieniają i ponieważ coraz większa część społeczeństwa lubi smacznie zjeść i interesuje się kuchnią, ma też określone wymagania jeśli chodzi o wyżywienie podczas wakacji.

Nie tylko hotelowe to i tamto

Jak doskonale wiedzą hotelarze posiłkiem sztandarowym w każdym obiekcie hotelowym jest śniadanie, często po jego obfitości gość potrafi ocenić na jakim poziomie kuchnia jest w danym ośrodku. Podczas śniadania hotelarze mogą zaprezentować nie tylko swoją hotelową kuchnię z najlepszej strony, ale i region oraz jego kulinarne atrakcje. Już nie tylko jajecznica i kiełbaski na ciepło, ale także wykwintne dania kuchni lokalnej, smakołyki i aromatyczne przyprawy witają gości o świcie. Często to właśnie śniadanie sprawia, że goście, którzy nie mają wykupionych posiłków w danym hotelu wracają później na posiłki do „swojego hotelu”, zamiast stołować się na mieście.
Jednakże coraz częściej to nie wystarcza gościom i wybierają wakacje skoncentrowane wokół jedzenia.

Skarby na talerzu

Biura podróży w walce o klienta na rynku, który przecież przeżywa kryzys, sięgają po nowe metody przyciągnięcia turysty. Są wakacje ekstremalne, są turnusy dla grubasów, singli oraz podróże kulinarne. Te ostatnie mogą być zarówno zwykłymi wakacjami podczas których poznawanie atrakcji kulinarnych regionu jest jedną z opcji, ale mogą stanowić też osobne, bardzo wysublimowane wyprawy szlakiem regionalnych przysmaków. Mamy np. podróże po krainach serów we Francji czy Szwajcarii, wakacje z kuchnią śródziemnomorską na statku wycieczkowym opływającym kraje od Hiszpanii po Turcję, a także poszukiwania przysmaków skandynawskich podczas objazdowych wycieczek na północ Europy.