Ostre kremowe curry z batatami i kurczakiem

Ostre kremowe curry z batatami i kurczakiem
Uwielbiam tego typu kuchnię ale te danie wyjatkowo podeszło mi. Ostre, ale też nie palące i z bogactwem smaków. I ze względu na bataty bardzo sycące. Jesli ktoś lubi kuchnię hinduską / tajską / lankijsko / nepalską (to jakiś fusion tak mi się zdaję) to polecam zdecydowanie spróbować. A robi się je wbrew pozorom bardzo prosto (całość około 40-45 minut myślę ze starczy) Fotka niezbyt zachęcająca (ale nie potrafię robić fotek) ale danie jest naprawdę rewelacyjne!
Ingredients
  1. 0.5 kg piersi z kurczaka
  2. 0.5 kg batatów
  3. 1-2 papryczki czilli (ja użyłem czuszki)
  4. 2-3 ząbki czosnku
  5. pół szklanki bulionu warzywnego
  6. 100-150 ml passaty pomidorowej
  7. olej kokosowy (najlepiej ale myślę że nada się kazdy)
  8. puszka duża mleka kokosowego
  9. 2-3 łyżki imbiru w proszku (wg oryginalnego przepisu świeży ale nie miałem)
  10. 2 łyżeczki kuminu
  11. 1 łyżka tymianku
  12. 0,5 łyżeczki kardamonu
  13. 2 łyżeczki kurkumy
  14. 1 lyżeczka mielonego cynamonu
  15. sól
  16. ew natka pietruszki i kolendra do podania
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Kurczaka kroimy w kostkę, bataty również
  2. Kurczaka suszymy i marynujemy w mieszance soli, pokrojonej drobno czilli, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawiamy na godzine.
  3. Gdy już się zamarynuje smażymy go na oleju kokosowym przez 10 minut, a następnie dodajemy bataty i smażymy dalej na srednim ogniu przez kolejne 10 minut.
  4. Dodajemy kardamon, kumin, tymianek i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut kolejne.
  5. Zalewamy mleczkiem kokosowym, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut - kontrolowac czy bataty są miękkie.
  6. Dodać passatę pomidorową i gotować aż sos zgęstnieje.
  7. Gotowe, Podajemy z ryżem. Można posypać natką i kolendrą przy podaniu (jeśli lubimy).
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/