Ośmiornica z ryżem i sosem pomidorowym (ośmirniotto)

Ośmiornica z ryżem i sosem pomidorowym (ośmirniotto)
Ośmiornica z ryżem i sosem pomidorowym (ośmirniotto)
Ingredients
  1. 1 mrożona ośmiornica
  2. 2-3 cebule
  3. papryka chilli
  4. liśc laurowy, sól, czosnek,
  5. oliwa z oliwek
  6. puszka pomidorów w puszce
  7. 2 torebki ryżu
  8. cytryna
  9. pietruszka
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Ośmiornicę wrzucamy do garnka, dodajemy 1 dużą cebule w całości, paprykę chilli i kilka listków laurowych oraz łyżka - dwie oliwy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy cebula zrobi się miękka.
  2. Resztę cebuli , czosnek siekamy drobno. Szklimy na oliwie i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy 5-10 minut.
  3. Odcedzamy ośmiornice, czekamy aż się trochę ochłodzi i kroimy na kawałki.
  4. Jakieś 500-700 ml wywaru z ośmiornicy dolewamy do do sosu i czekamy aż zacznie się gotować. Wtedy dodajemy ryż, doprawiamy solą i gotujemy aż ryż zrobi się miękki i wchłonie większość płynu.
  5. Kiedy ryż z sosem sa gotowe , dodajemy osmiornicę i gotujemy jeszcze kilka minut.
  6. Podajemy z pietruszką i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/