Naleśniki na słodko

Cienkie placki z farszem to smakowite danie rodem z kuchni francuskiej. Tam nazywają się crêpe i serwowane są jako desery. Francuscy kucharze najczęściej polewają naleśnik likierami z alkoholem i podpalają je. Ich wykonanie jest skomplikowane, dlatego przygotowaliśmy przepisy na wersje łatwiejsze, ale nie mniej pyszne.

Naleśniki można przygotować z najróżniejszymi farszami i dodatkami. Ale dla nas najlepsze to te serwowane na słodko z owocami i smakowitymi sosami. Wiadomo, że idealne naleśniki powinny być cienkie jak pergamin. Mistrzowie kuchni wiedzą, że do usmażenia takich niezbędna jest pomoc specjalnych patelni, które pokryte są najlepszego rodzaju teflonem oraz mają niskie progi. Dobrze wyprofilowana patelnia gwarantuje naleśnikowy sukces. Choć nie tylko patelnia to gwarantuje. Na przygotowanie smakowitych naleśników ma wpływ także ciasto i dodatki, ale one są dowolne. Wiadomo ile smaków tyle przepisów na słodkie naleśniki.

Perfekcyjne ciasto

Wszyscy który próbowali usmażyć naleśniki wiedzą, że ich sekret tkwi w cieście. Powinno być i puszyste i cienkie, słodkie i wytrawne i po prostu perfekcyjne. Do przygotowania ciasta trzeba użyć odpowiedniej ilości składów i to w dobrze dobranych proporcjach. Najlepsze proporcje to : 1 i ½ szklanki mąki, 3 jajka, 2 łyżki cukru pudru, łyżka oleju, 500 ml mleka i szczypta soli. Składniki ciasta trzeba wymieszać, najlepiej roztrzepać rózgą albo zmiksować. Dobrze, gdy w cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. One sprawią, że ciasto będzie puszyste. Roztrzepaną masę koniecznie trzeba odstawić na co najmniej 20 minut przykryte ściereczką.

Smażenie naleśników

Po odstaniu ciasta warto dodać do niego 2 łyżki oleju, wtedy będziemy mieć pewność, że masa nie będzie przywierać. Patelnie posmarować odrobiną masła i bardzo dobrze ją rozgrzać. Aby sprawdzić, czy patelnia jest odpowiednio nagrzana można wylać za pomocą zwykłej stołowej łyżki odrobinę ciasta naleśnikowego. Gdy ciasto zacznie się szybko smażyć, wtedy mamy pewność, że smażenie można zaczynać. Ilość ciasta do smażenia najlepiej odmierzać łyżka wazową, która używa się do nalewania zupy. Taka sama ilość wylewana za każdym razem na patelnie zagwarantuje, że wszystkie naleśniki będą tej samej wielkości i grubości. Pierwszy naleśnik z reguły nie wychodzi, nie można się tym zrażać i smażyć kolejne. Wszystkie naleśniki przewracać na druga stronę za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki. Oczywiście najlepiej naleśniki odwracać poprzez podrzucanie nad gazem ale nie wymagamy tego ani od was, ani od siebie. Tę sztukę do perfekcji opanowali tylko nie liczni kucharze. Można oczywiście spróbować, ale wtedy trzeba będzie myć prawie cała kuchnie, bo naleśniki zostawiają tłuste ślady. Usmażone naleśniki albo od razu wypełniać farszem i podawać, albo nadziewać dopiero po usmażeniu wszystkich placków i przed podaniem podgrzewać.

Z białym serem

Jak wspominaliśmy ile ludzi tyle różnych pomysłów i przepisów na słodkie wypełnienie. Inwencja zawsze jest zależna od gustów. Najbardziej popularne w Polsce słodkie nadzienie to wypełnienie naleśników farszem z białego sera. Do zawinięcia naleśników z serem potrzeba: 1 kostka białego sera, najlepiej tłustego, 1 jajko, 3 łyżki cukru i kilka łyżek śmietany 18 proc. Biały ser najlepiej rozetrzeć widelcem w misce i dodać do niego resztę składników. Wszystko wymieszać i posmarować usmażone placki. Przed podaniem tak przygotowanych naleśników konieczne jest ich podsmażenie albo podpieczenie w piekarniku. Naleśniki z białym serem najlepiej smakują polane jogurtem lub śmietaną. Farsz z białego sera można wzbogacić dorzucając do niego rodzynki, mielone orzechy albo drobno posiekane owoce – truskawki, brzoskwinie albo banany.