Meksykańska zupa z fasolą i kiełbasą

Meksykańska zupa z fasolą i kiełbasą
Gęsta, ostra, rozgrzewająca zupa meksykańska z dwoma rodzajami fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku 🙂 Ważne że smaczne. Idealna na zimę.
Ingredients
  1. puszka fasoli czerwonej
  2. puszka fasoli białej
  3. pomidory w puszcze
  4. bulion wołowy około 0,6 litra
  5. 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo)
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 1 cebula
  8. 1x papryczka chilli
  9. 2 papryki czerwone
  10. oliwa
  11. łyżeczka kuminu i kolendry (mielonej) oraz ostrej papryki
  12. łyżka papryki czerwonej słodkiej
  13. starty ser do posypania zupy (ja ostatecznie dodałem tylko raz, średnio mi to podpasowało ale to kwestia gustu)
  14. można podostrzyć sosem sirracha jak kto lubi 🙂
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Paprykę i cebulę siekamy w kostkę, natomiast kiełbasę w pół plasterki
  2. Rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę ,następnie dodajemy kiełbasę, mieloną paprykę i posiekaną paprykę chilli.
  3. Podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni
  4. Dolewamy bulion , pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, kumin i kolendrę
  5. Dusimy wszystko około 20 minut a następnie dodajemy dwa rodzaje fasoli (odsączone z zalewy). Jeśli zupa jest za rzadka to wyciągamy trochę fasoli z zupy, rozgniatamy dokładnie i dodajemy z powrotem do zupy.
  6. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut aż fasola zagęści zupę i zmięknie.
  7. Ja osobiście dodałem ostrości sosem sirracha, ale to tylko dla zawodowców 🙂
Notes
  1. Podajemy posypując starym serem (ja tak podałem raz, ale osobiście wolę bez sera). Kwestia indywidualna.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/