Kurczak w sosie teryaki

kurczak teryiaki
Kurczak w sosie Teryaki
Serves 4
Przepyszne danie. Zainspirował mnie przepis który wyskoczył mi na Facebooku. Troszkę go zmodyfikowałem (minimalnie) i .. zachwycił wszystkich w domu. Prosty i mega pyszny. Słodko-ostry wyrazisty sos, mięciutkie mięso oraz chrupiące warzywa. Polecam wszystkim - u nas to danie będzie często gościło na stole.
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. olej/oliwa do smażenia
  2. pół kilograma kurczaka (najlepiej mięso z udka, pokrojone na drobne kawałki, aczkolwiek ja użyłem akurat polędwiczek indyka bo takie miałem. nie ma to większego znaczenia)
  3. brokuły (ja miałem niepełne opakowanie mrożonych)
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 3 duże marchewki
  6. płatki chilli
  7. imbir (około 3-4 cm)
  8. 1/3 szklanki sosu sojowego + trochę do marynaty
  9. 1/3 szklanki wody
  10. 4 łyżki mąki kukurydzianej
  11. 1/3 szklanki miodu
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. kurczaka kroimy na małe kawałki, podlewamy sosem sojowym, mieszamy i odstawiamy na poł godziny do lodówki. nie jest to konieczne, ale kurczak będzie bardziej delikatny
  2. marchewki kroimy w platerki, czosnek drobno siekamy
  3. robimy sos teryaki: wszystkie składniki sosu (sos sojowy, woda, mąka kukurydziana, mąka, imbir) wrzucamy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy okolo 5 minut. powinien zagęścić się. odstawiamy na bok
  4. gotujemy na parze brokuły i marchewkę - niedługo - warzywa musza pozostać chrupkie . powinno wystarczyć 7-8 minut.
  5. w tym samym czasie kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem/oliwą i podsmażamy około 5-6 minut
  6. dodajemy do kurczaka czosnek , marchewkę i sos teryaki. gotujemy około 5 minut
  7. nastepnie dorzucamy brokuły i płatki chilli do smaku. 2-3 minuty, doprawiamy i gotowe
  8. podajemy z ryżem.
Notes
  1. osobiście miałem tez gotowy sos teryaki w butelce - dodałem go zamiast części sosu sojowego. pogłebia smak.
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/