Kurczak z ryżem i warzywam

Kurczak z ryżem i warzywam
Danie to takie trochę polska odmiana risotta. Smaczne, szybkie i sycące. A do tego zdrowe. Polecam kazdemu.
Ingredients
  1. 1x pierś z kurczaka
  2. 15 dag groszku mrożonego
  3. puszka pomidorów krojonych w zalewie
  4. saszetkę ryżu - ja osobiście idę w kierunku risotto i daję dwie.
  5. 2 zielone papryki (czerwone też ale nie będa kontrastowac wizualnie z pomidorowym sosem)
  6. 2 cebule
  7. pół l rosołu (może być z kostki)
  8. oliwę/olej do smażenia
  9. chili do zaostrzenia smaku - ile lubisz
  10. tymianek
  11. 2 ząbki czosnku
  12. sól, pieprz
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę
  2. Siekamy paprykę w kostkę, cebule na drobne kawałki. Czosnek drobniutko.
  3. Rozgrzewamy olej/oliwę w głębokiej patelni i smazymy kurczaka aż zbrązowieje. Następnie dodajemy do niego cebulę z czosnkiem, chwilę potem paprykę. Smażymy kilka minut.
  4. Teraz dodajemy pomiodry i i groszek oraz ryż, a następnie zalewamy zalewamy wszystko rosołem
  5. Teraz doprawiamy przyprawami : chilli, tymianek, sól, pieprz
  6. Wszystko zagotowujemy, wrucamy niższą temperaturę i dusimy pod przykryciem około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli płyn wyparuje za szybko, a ryż będzie nadal twardy - trzeba dodać więcej bulionu.
  7. Danie jest gotowe gdy ryż wchłonie całość płynu.
  8. Smacznego!
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/