Kuchnia Wysp Brytyjskich

Kuchnia Wysp Brytyjskich nigdy nie słynęła ze szczególnych walorów smakowych. Zwykło się uważać, że ulubionymi przez Brytyjczyków daniami, są potrawy proste i sycące, zaś kwestia smaku i estetyki podania pozostawała zawsze na drugim miejscu.

Nie często można spotkać w restauracjach specjały kuchni brytyjskiej. Kucharze zgodnie twierdzą, że jest ciężkostrawna, mdła i pozbawiona polotu. Pomijając mieszkańców Wielkiej Brytanii, trudno znaleźć bowiem zwolenników kuchni, której najbardziej znane danie kojarzy się w rybą i tłustymi frytkami.

Dorsz w panierce i kruche ciasteczka

Mimo iż kuchnia brytyjska nie słynie z popularności, można wyróżnić kilka specjałów, które znane są na całym świecie i które wniosły swój wkład w historię. Anglicy znani są przede wszystkim z obfitych śniadań oraz „tee time”, choć niewielu amatorów „szybkiej kuchni” zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie Anglikom, a konkretnie lordowi Sandwich, zawdzięczamy popularność pieczywa tostowego. Poza tym Anglików można kojarzyć z zamiłowania do owsianych ciasteczek, piwa i whisky. Jednym z najbardziej znanych angielskich dań jest fish and chips, czyli dorsz smażony w panierce z ciasta, skropiony octem winnym, a podawany z frytkami domowego wyrobu. Angielska kuchnia powinna być szczególnie doceniana za bogactwo ciast, wśród których mamy zarówno kruche ciasteczka jak i ciasta ze słodkimi lub wytrawnymi nadzieniami, niewątpliwym wyróżnikiem brytyjskich specjalności są też puddingi.

Wśród potraw irlandzkich na szczególną uwagę zasługuje Ulster Fry, czyli zestaw, na który składają się jajka na bekonie, wątróbka, smażone kiełbaski, grzyby i ziemniaki. Irlandia ponadto słynie z piwa, Baileys – likier na bazie whisky z dodatkiem śmietanki, wanilii i kakao i bogactwa dań rybnych, dania te jednak wbrew pozorom nie są dietetyczne.