Kuchnia ukraińska

Wziąwszy pod uwagę uwarunkowania geograficzne i jakość ukraińskiej ziemi uprawnej, nie ma się co dziwić, że specjalnością kuchni naszych wschodnich sąsiadów są dania mączne oraz różnorodnie podawane warzywa.

Kuchnię ukraińską poza naturalnymi zasobami kraju ukształtowały zawirowania polityczne. To one przyczyniły się do wymieszania ludności na ziemiach dzisiejszej Ukrainy. Dzięki temu na ukraińskim stole mieszają się smaki i aromaty, od tych typowo słowiańskich do egotycznych z azjatyckim rodowodem.

Podstawą ukraińskiej kuchni są dania mączne. Niemal do każdej potrawy dodaje się chleb, mięsa są tłuste, a zupy ciężkie i zwykle zabielane. Ciężkość ukraińskiej kuchni wiąże się bezpośrednio ze specyfiką rolniczego kraju, ponieważ rolnik to człowiek wykonujący ciężką fizyczną pracę, potrzebuje dobrze i tłusto zjeść, by mieć siłę i energię.
Prócz wszechobecnych i znanych również w Polsce pierogów, pierożków i makaronów, na ukraińskich ulicach kupić można niezwykle smaczne i pożywne warenky – rodzaj ciasta, które gotuje się na wrzątku. Takie ciasto może być jedzone saute, ale może występować z nadzieniem, mięsnym i bardziej pikantnym lub słodkim. Na ulicach sprzedawane są także wyroby przygotowywane na głębokim tłuszczu, to coś w rodzaju pączka, ale zwykle słabo podsmażone z wierzchu, osolone i dosłownie kapiące tłuszczem. Wśród ulicznych sprzedawców warto szczególnie wypatrywać tych, oferujących kwas chlebowy. Pojazdy podobne do cystern, parkują zwykle w cieniu, w pobliżu deptaków i parków, w centrach miast, niepowtarzalnym doświadczeniem jest możliwość wypicia na raz pół litra lodowatego kwasu chlebowego, tankowanego z cysterny do plastikowego kubeczka