Kuchnia bałkańska

W kuchni Półwyspu Bałkańskiego widoczne są wpływy zarówno tureckie i bliskowschodnie jak i stricte europejskie. Kuchnia ta wyróżnia się przede wszystkim zamiłowaniem do warzyw, mięsa i przetworów mlecznych, z południa natomiast kuchnia ta przejęła skłonność do oliwy z oliwek.

Jak w przypadku każdej innej kuchni także i tu widoczne jest opieranie potraw o uprawiane w regionie rośliny. W przypadku Półwyspu Bałkańskiego będą to ziemniaki, kapusta, pszenica, pomidory, bakłażan, papryka, cukinia, arbuz, pomarańcze, winogrona i inne owoce. Kuchnia bałkańska pełna jest potraw przygotowywanych na grillu oraz rozmaitych wariacji opartych o dania jednogarnkowe.

Cukinia, papryka i bakłażan

Charakterystyczne dla tej kuchni są świeże przyprawy (m.in. mięta, cząber, tymianek, lubczyk, ostra papryka, czosnek), to one sprawiają, że Bałkany słyną z kuchni o bardzo wyrazistym smaku.
Na kuchnię tego regionu musiały mieć też wpływ wydarzenia historyczne, które urozmaiciły ją o nowe smaki, przyprawy i sposoby przyrządzana dań. Więc prócz połączenia potraw z owoców morza, serów i mięsa zwierząt wypasających się w górach, mamy w niej również naleciałości z kuchni zachodnich i południowych sąsiadów oraz oczywiście genialne wino. Punktem wspólnym kuchni krajów bałkańskich jest zamiłowanie do kabaczków, cukinii, pomidorów, papryki i bakłażanów, warzywa te widoczne są w wielu popularnych pastach krajów, np. w Chorwacji jada się chętnie ajwar z papryki, zaś w Bułgarii ljutencja z papryki i pomidorów. Ponadto w krajach półwyspu panuje zwyczaj opiekania warzyw przed podaniem, ma to zapewnić im bardziej wyrazisty i delikatniejszy smak.